Sikiön pieni pään läpimitta

Kysymys 

Hei!

Rakenneultrassa 20+6 sikiön päänmitta oli 44 mm. Päänympärysmitta meni minulta vähän ohi eikä sitä ole merkitty minnekään, mutta muistelemme mieheni kanssa, että se oli joko 16 cm tai 18 cm. Mieheni muistelee, että todennäköisemmin 18 cm. Kätilön mukaan pään ympärysmitta oli normaali ja pieni läpimitta johtuu kallon soikeasta muodosta (hän näytti tämän meille, kallo todellakin oli soikea). Kätilön mukaan sikiöllä oli kaikki ok ja myös aivojen rakenteet olivat ok. Reisimitta oli nyt 32 mm ja painoarvio 358 g.

Raskausviikolla 11+3 pään läpimitaksi on merkitty 17,3 mm. Muut mitat tuolloin olivat:

CRL: 49,3 mm

OFD: 21,1 mm

HV: 61,6 mm

Fem. 5,1 mm

Minua nyt kuitenkin mietityttää, pitäisikö tuosta pienestä läpimitasta olla huolissaan? Tai onko sitä tarpeen kontrolloida? Kätilö ei puhunut kontrollista mitään, enkä ymmärtänyt sitä siinä tilanteessa kysyä.

Olisin kiitollinen mahdollisimman pikaisesta vastauksesta, sillä asia painaa kovasti mieltäni. Etenkin, kun tulin raskaaksi yllättäen kesällä ja juuri raskauden alkuviikoille sattui useammat kesäjuhlat, joissa käytin alkoholia ennen kuin tiesin raskaudestani. Ilmeisesti alkoholinkäyttö voi aiheuttaa mikrokefaliaa.

Kromosomitutkimukset ensimmäisellä kolmanneksella olivat ok ja niskaturvotusta oli 1,1 mm.

Kiitos paljon jo etukäteen!

Vastaus 

Hei,

Sikiön luut ovat vielä kovin pehmeät rvk 20 tienoilla. Niinpä pään muoto voi vaihdella tietyissä rajoissa sikiön asennon mukaan. Näin ollen lakimitta voi hieman vaihdella pään ympärysmitan pysyessä samana.

HC 180mm vastaa hyvin rvk 20+. Pään muotoon vaikuttaa myös perintötekijät eli onko mahdollisesti ainakin toisella vanhemmista paremminkin kapeahko pään muoto, joka siten voi periytyä lapsille.

Lyhytaikainen (aika ennen kuin on ollut tietoinen raskaudesta) alkoholin käyttö ei ole suuri riskitekijä. Ongelmia tulee säännöllisestä, pitkäaikaisesta raskauden aikaisesta käytöstä. Tietysti mitään turvarajaa ei voi sanoa olevan. Lakimitta 44mm vastaa rvk 19+3 eli mistään merkittävän kapeasta päästä ei ole kysymys. Saaduilla tiedoilla en näe mittaan liittyvän huolen aihetta.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri