Sikiön pieni sf -mitta

Kysymys 

Olen raskaana rv36+3 ja pienen sf mitan takia sain lähetteen naistenklinikalle. Mittojen perusteella todella pieni sikiö. Olen todella huolissani, potilaskertomuksessa oli seuraava teksti:

Sikiön painoarvio 1985 g, joka asettuu juuri alakäyrän alapuolelle vastaten h 33 + 4. Yksittäisistä mitoista sekä femur että humerus vastaavat 32 + 3 raskausviikkoa, vartalonympärys 297 vastaten 33 + 4 ja lakimitta 37 + 1 ja päänympärys 35 + 5 vastaten.

Onko minulla suuri aihe nyt huoleen?

Vastaus 

Hei,

Sikiön koko on vain yksi osatekijä, tosin merkittävä, joka kertoo meille sikiön voinnista. Tärkeää on, onko sikiö ollut "aina" pieni vai onko kasvu hidastunut. Onko raskauden aikaset seulatulokset olleet normaalit. Miten on lapsiveden määrän laita tai sikiön virtausmittausten ja sydänäänikäyrän?

Mittojen perusteella sikiö on hoikka, mikä voisi viitata istukkaperäiseen syyhyn. Pitkät luut ovat myös lyhyehköt. Tämä voi olla perinnöllistäkin. Muita selityksiä on toki useita, mm kromosomipoikkeavuus. Luultavasti luiden pituudet ovat olleet kuitenkin normaalit rakenneseulassa?

Monta asiaa tulee siis ottaa huomioon huolen määrää arvioitaessa. Sikiö on kuitenkin jo yli 36 rvk, joten luultavasti raskauden jatkamiselle ei enää ole kovin painavaa syytä. Jossain vaiheessa lapsi kasvaa ja voi paremmin kohdun ulkopuolella.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri