Sikiön pieni vatsanympärys

Kysymys 

Sikiön painoarvio oli viikolla 20+1 rakenneultrassa 278g mutta kätilö sanoi että vastaa viikkoja. Kävin raskausviikolla 22+3 omakustantaisesti ultrassa tietääksemme sukupuolen. Päänympärys vastasi 22+6, reisiluu 22+0 ja vartalonympärys vastasi 21+3 eli viikkoa pienempi raskausviikkoihin nähden. Painoarvioksi saatiin 459g.

Kävin nyt taas mielenrauhan takia ultrassa (viikkoja 29+5) että nään miten vauva kasvaa. Päänympärys vastasi 29+5, reisiluuta en nyt muista mutta sekin oli vähän pienempi kuin raskausviikot, mutta tällä vatsanympärys vastasi tasan kaksi viikkoa pienempää eli 27+5, painoarvioksi saatiin n. 1,2kg.

Mikä voi olla syy noin isoon heittoon vatsanympäryksellä? Voiko olla kyseessä kehityshäiriö? Ultraajat ei kyllä kommentoineet asiaa sen enempää.

Vastaus 

Hei,

olettaen, että mittaukset ovat oikein, voi vaihtoehtoina olla lähinnä terve, mutta hentorakenteinen sikiö, jolla vartalonympärys on koko ajan ollut hivenen hoikka. Toisaalta syynä voi olla myös jonkin asteinen istukkaperäinen syy, mistä syystä sikiön kasvu hidastuu. Sikiö nimenomaan laihtuu (kuten jokainen joka ei saa ravintoa tarpeeksi) vaikka luut kasvavat normaalisti. Seurantamittaus voisi olla indisoitu 2-3 viikon kuluttua.

Myös mittausvirhe on mahdollinen.

Olikohan seulontatulokset muuten täysin normaalit (nt, yhdistelmäseula ja rakenteet)? Tämä ei käy esille kysymyksessä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!