sikiön seuranta lopetettiin

Kysymys 

Hei!

Meidän vauva kuoli sytomegalovirusinfektion takia raskausviikolla 32. Sikiön seuranta lopetettiin melkein kuukausi ennen kun hän kuoli. Kun seuranta lopetettiin löydyi ultraäänitutkimuksessa korostunut suolikaiku ja lääkäri epäili että vatsaontelossa on edelleen nestettä (askites). Seuranta kuitenkin lopetettiin.

Olen katsonut nyt asiakirjoja ja yksi kysymys ei anna rauhaa. Seurannassa löydyi korostunut suolikaiku (hyperechogeninen suoli), pieni määrä askitesta ja laajentynut suolen mutka. Seurannan aikana kävin MRI tutkimuksessa. Löydyi nestettä vapaassa vatsaontelossa. Muita tutkimuksia ei tehty.

Halusinkin kysyä: miksi ei otettu ennen seurannan lopettamista lapsiveainäytettä? Miksi ei tutkittu virusten vastaaineita esim verikoken avulla, vaikka lääkäri kuitenkin epäili, että vatsaontelossa on nestettä ja suolikaiku oli korostunut. Olen ymmärtänyt että askites ja myöa korostunut suolikaiku (echogenic bowel) voi olla merkki infektiosta. Kysymys on vaivannut minua pitkään.

Teidän vastausta odottaessa,

Murheellinen äiti

Vastaus 

Hei,

Surullinen tapahtuma. Nyt on kuitenkin niin, että saduilla tiedoilla en mitenkään pysty ottamaan kantaa enempää tutkimuksiin, hoitoon kuin seurantaan tai sen lopettamiseen. Sikiöön siirtynyt cmv infektio on erittäin vakava eikä sikiötä parantavaa hoitoa valitettavasti ole.

Suosittelen olemaan yhteydessä hoitaneeseen sairaalaan ja pyytämään heiltä selvitystä ja perusteluja tapahtumiin. Murhetta se ei poista, mutta ehkä helpottaisi, jos saisi tavata hoitaneen lääkärin ja keskustella tilanteesta.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri