Sikiön suuri vatsalaukku

Kysymys 

Hei,

Kävimme rakenneultrassa rv 20+6 ja kätilö totesi että kaikki muu näyttäisi olevan hyvin mutta alkoi lopussa kiinnittää huomiota sikiön ”korostuneeseen” vatsalaukkuun (otti siitä jonkin mitan joka oli 3.17 cm). Käytti siis ensin sanaa suuri ja sitten vaihtoi tuohon ”korostuneeseen”, mainitsi myös että näkyvyys oli huono (tosin paljaalla silmälläkin näkee ultra kuvista kuinka iso tuo vatsalaukku on).

Hän konsultoi lääkäriä joka ei tullut huoneeseen mutta kuvan perusteella päätti lähettää meidät jatkotutkimuksiin Naistenklinikalle viikon päästä. Kätilö ei osannut sanoa meille miksi tämä löydös oli poikkeava emmekä saaneet puhua lääkärin kanssa joka oli jatkotutkimukset määrännyt.

Eli jäi epäselväksi mitä tässä mahdollisesti epäillään ja mitä jatkotutkimuksia voi olla tulossa. Onko kyseessä vain varotoimenpide vai voiko olla esim kromosomihäiriö? Vaihtoehtoja on varmasti monia mutta meille ei tilannetta yhtään selitetty. Emme tiedä myöskään miten paljon tuo mitta minkä kätilö otti eroaa viitearvoista joita lääkäri mahdollisesti katsoi (kätilö sanoi ettei hänkään niitä nähnyt kun lääkäri niitä katsoi). Lapsiveden määrä oli hyvä, kuten myös muut mitat ja tämän vastaanottoajan aikana sikiö myös tyhjensi virtsarakkonsa (en tiedä oliko mahalaukku ”suuri” heti alussa vai juuri tuota loppua kohden vain).

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. Asiantuntijalääkärimme aikaisempien vastausten perusteella suuri vatsalaukku ainoana rakenteellisen poikkeavuutena on erittäin harvinainen ainakin tapauksissa, joissa kyseessä olisi jokin vakavampi sikiöperäinen ongelma. On kuitenkin hyvä, että pääsette jatkotutkimuksiin, ja saatte asiassa mielenrauhan.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!