Sikiön tarkempi seuranta

Kysymys 

Hei,

Kävin tällä viikolla rakenneultrassa. Sikiötä ultrattiin kolmeen eri otteeseen ja en saanut oikein mitään järkevää vastausta lääkäriltä - pyysi tulemaan vappuaattona uudestaan kontrolliin. Tänään saapui lääkärin sanelu jossa huolestuttavia ja vähän itselle outojakin asioita. Sikiö on pieni kokoisekseen, rv 20+6 mutta mitat, 310g, Bp:n osalta vastaa h. 19+1, hc:n 19+5 ja ac ja femurin viikkoa pienempää.

Laskettu aika on laskettu 28pv kierron mukaan mutta todellisuudessa kiertoni heittelee 28-35pv. Kukaan ei ole tähän ottanut missään vaiheessa kantaa, silti ovat huolissaan mitoista.

Napasuonia on kaksi, epäilevät myös omfaloseelea toisessa ultrassa mutta viimeisessä lääkärin ultrassa kuitenkin todetaan näin; napa-flow antegradinen, mahdollisesti napanuoran lähtökohdan vieressä pullottava alue tai vatsanpeitteissä refektiä. Olen vähän kauhuissani, kun lääkäri ei sanonut ultrassa juuta eikä jaata mutta lausunto on täynnä asiaa, joista en tunnu ymmärtävän yhtään. Onko tässä aihetta huoleen?

Vastaus 

Hei,

Ultraäänimitat siis raskausviikkoa 19+ vastaavat: hc (parempi kuin Bp) ja femur siis 1 viikkoa pienemmät. Saadun paino-arvion mukaan vatsan ympäryysmitta lienee ollut myös 19+5 vastaava. Keskimääräistä pidempi kierto voi selittää nämä mitat hyvin.

Kaksi napasuonta voi liittyä esim. myöhemmin ilmenevään kasvun hidastumiseen. Tuohon napanuora/vatsanpeite löydökseen on kyllä mahdoton vastata noilla tiedoilla ja ilman kuvia. Jatkotutkimukset varmaan selventävät tilannetta. Luultavasti löydös on ollut niin hankalasti tutkittavissa, että tutkija ei ole oikein osannut sanoa mitään selvästi.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!