Sikiön vatsanympärys ja riskiluvut

Kysymys 

Kuinka paljon suurempi sikiön vatsanympäryksen mitta on poikkeava verrattuna muihin mittoihin? Kävimme ultrassa 16+1, jolloin kaikki muut mitat vastasivat viikkoa 16, mutta vatsanympäryksen mitaksi tuli 17+ jotain. Sikiön asennon vaihduttua mitta hieman pieneni. Mikäli suurempi vatsanympärysmitta viittaa kromosomipoikkeavuuteen, kuinka paljon suurempi sen tulisi olla?

Niskaturvotus oli 1,34mm (11+3)

Seeuminäytteet otettu 9+3, jolloin S-hCG-B-V 44.42 ja S-PAPP-A 225mU/l

Ikäriski (29v) 1:1008

Downin riskiluku 1:2846

T18-riskisuhde 1:19 418

Itseäni jäi kovin mietityttämään tuo Downin riskiluku.

Vastaus 

Hei,

Mikään mitta ultraäänellä mitattuna ei ole millimetrin päälle todellinen. Mittausprojektio vaikuttaa asiaan, kuten tässäkin tapauksessa sikiön vaihdettua asentoa. Mittataulukot on tehty lukuisien mitausten keskiarvoista. Jokainen ihminen (sikiö) on kuitenkin suhteiltaan omanlaisensa ja jonkinlaisia persoonallisia mittoja on jokaisella (tietyissä rajoissa). Myös taulukoita "normaalimitoista" on lukuisia. Kaikissa on jonkin verran eri lukuja.

H16+ sikiön vatsanympärys (AC) on keskimäärin noin 108mm. Normaalia on kuitenkin noin 96 - 122mm.

Vatsanympärysmitta sinänsä ei ole markkeri kromosomipoikkeavuudelle. Poikkeavan pieni liittyy useinmiten sikiön huonoon kasvuun (on laiha). Poikkeavan suuri taas siihen, että sikiön vatsaontelossa on jotain ylimäräistä tai vatsanelimet ovat normaalia suuremmat. Tietysti näiden syiden takana voi olla myös kromosomipoikkeavuus. Ei siis mitään huolta tehtyjen mittausten perusteella.
Yhdistelmäseulasta saamasi riskiluvut ovat todella pieniä. Esim Down riskiluku on 1:2846 reilusti pienenpi kuin vaikkapa pelkkä ikäsi antama riskiluku (1:1008). 18-trisomian riskiluku on vielä huomattavasti pienempi.
Tehtyjen tutkimusten tulokset siis normaaleja.

Terveisin,

Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!