Sikiöseula hälytti

Kysymys 

Hei!

Olen raskaana viikoilla 16+3 ja tänään tuli seula kakkosen vastaukset. Siinä oli down riski kohonnut 1:102 ja hcg-b-v mom oli 3.1.

Kävin kakkosseulassa, koska yhdistelmäseulaa ei enää voitu tehdä johtuen että raskaus olikin jo pidemmällä. Olisinkin kysynyt tuosta arvosta 3.1, että kuinka huolestuttava se on? Mikä sen kuuluisi olla näillä viikoilla? Verikoe otettiin rv 15+0. Ikää on 32v ja painoindeksi 35 jos näillä tiedoilla on jotain merkitystä? Huolettaa toki, että kuinka tässä käy ja mitä muuta tuo voi merkitä kun trisomia 21?

Vastaus 

Hei,

yksinään arvo 3.1 MoM ei ole merkittävä tai huolestuttava. Korkea hCGbv voi liittyä istukan rakennepoikkeavuuteen (esim. rypäleraskaus), mutta ei vielä tuolla arvolla. 

Ideaali arvo on 1MoM kaikilla raskausviikoilla. Down-riski on kuitenkin laskettu yhdistämällä äidin ikä ja seerumin hCGbv- ja AFP-arvot. (Ei siis pelkällä istukkahormoniarvolla.) Näistä yhdessä tietokoneohjelman avulla laskemalla on saatu tuo riski 1:102.

Toisen raskauskolmanneksen veriseula ei valitettavasti ole kovin osuva 21-trisomian suhteen -tulee paljon vääriä tuloksia. Koska olet nyt kuitenkin "jäänyt kiinni" tuossa seulassa, tullaan sinulle todennäköisesti tarjoamaan jatkotutkimuksia (NIPT, lapsivesitutkimus). NIPT on huomattavasti parempi kuin tuo veriseula löytämään 21-tris.tapaukset.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!