Sisar edunvalvojana

Kysymys 

Minulla on vaikeasti kehitysvammainen 27 v. sisar, joka on laitoshoidossa. Hänellä ei tällä hetkellä ole edunvalvojaa, vaan hänen asiansa on hoidettu hoitolaitoksen toimesta. Nyt hoitajat ovat pyytäneet, että sisarelleni haettaisiin edunvalvontaa. Äitini pyysi minua ryhtymään siskoni edunvalvojaksi. Mitä kaikkea tehtävään liittyy? Täytyykö laatia esim. jotakin raportteja tai kirjanpitoa ja kuinka usein? Sisareni asuu eri paikkakunnalla kuin minä. Voisinko edunvalvojana antaa esim. hänen omahoitajalleen oikeuden käyttää pankkitiliä, kuten hänellä tähänkin saakka on ollut? Entä jos sisareni kuolee, voinko hoitaa perintöasiaa, koska olen lähisukulainen ja tavallaan osallinen hänen kuolemansa jälkeisiin oikeusasioihin?

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

Vastaus 

Hei,

Pahoittelen vastaukseni viipymistä.

Pysyvä edunvalvoja voidaan määrätä täysi-ikäiselle henkilölle, mikäli henkilö ei itse kykene valvomaan etuaan tai huolehtimaan itseään tai omaisuuttaan koskevista asioista. Edunvalvojaksi voidaan määrätä tehtävään sopiva ja suostuva henkilö, jolla on tehtävään riittävä taito ja kokemus. Edunvalvojana voi toimia tukea tarvitsevan henkilön läheinen tai yleinen edunvalvoja.

Edunvalvojan on pidettävä kirjaa päämiehen varoista ja veloista sekä annettava vuosittain tilitys omaisuuden hoidosta maistraatille. Edunvalvoja edustaa päämiestä taloudellisissa asioissa kuten laskujen maksussa Edunvalvojan tehtävänä on valvoa, että päämiehen omaisuutta ei käytetä päämiehen edun vastaisesti. Päämiehelle tulee järjestää asianmukaiset elinolosuhteet ja hänelle on jätettävä se omaisuus, jota hän tarvitsee henkilökohtaista käyttöään varten.

Omahoitajan voi valtuuttaa käyttämään päämiehelle kuukausittain jätettäviä käyttövaroja. Päämiehen kuoleman jälkeen edunvalvojana toiminut sisar hoitaa perunkirjoitukseen liittyviä asioita, mutta perinnönjaossa hän ei voi toimia muussa kuin pesän osakkaan roolissa.

Ystävällisin terveisin
Minna Kaipinen
lakimies
Kehitysvammaisten Tukiliitto