Sopeutuminen

Kysymys 

Olen 40v nainen, minulla diagnosoitiin 2021 alussa lieväkehitysvamma. Normaali koulut on käyty ja olen kouluttautunut ammattiin. Tietyllä osa-alueilla on haasteita,mutta muuten pärjään omillani sekä minulla on lapsi. Mutta tämä sopeutuminen tähän diagnoosiin on vaikeaa, sekä hävettävää. Miten siitä pääsee yli?

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi, ja pahoittelut vastauksen viivästymisestä.

Yleensä kehitysvammadiagnoosi annetaan siksi, että sen avulla tuen ja avun saaminen on helpompaa. Kerroit, että tarvitset apua vain pienissä asioissa. Ehkä diagnoosi voi auttaa sinua saamaan apua näihin pieniin tarpeisiin? 

Kehitysvammadianoosi ei kerro itse ihmisestä paljon mitään. Se ei esimerkiksi kerro sitä, millainen sinä olet. Se ei kerro sitä, minkälainen sinä olet luonteeltasi tai millainen persoona olet.
Joskus diagnoosiin liitetään ikäviä mielikuvia, ja kehitysvamma voi tuntua leimalta - juuri kuten kerroit. Kannattaa kuitenkin ajatella niin, että olet se sama ihminen kuin ennenkin.

Paras lääke "leiman" hälventämiseksi on puhuminen ja keskustelu. Onko sinulla ketään luottoystävää, jonka kanssa voisit jutella? Hän varmasti arvostaa sinua aivan yhtä paljon kuin ennnenkin.
Jos keskustelu aiheesta ystävän kanssa tuntuu vaikealta, voit myös soittaa esimerkiksi Mieli Ry:n auttavaan puhelimeen ja jutella asiasta:

Keskusteluapua saat puhelinnumerosta 09 2525 0111. (24h vuorokaudessa)

Sinä vaikutat olevan itsenänen ja pärjäävä ihminen. Kaikkea hyvää kesääsi!

Ystävällisin terveisin,

Verneri.netin toimitus /Juho

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!