Stressin vaikutuksesta sikiöön

Kysymys 

Hei!Minua on jo pitkään mietityttänyt ja huolettanut raskauteni aikana kokemani paha paniikki/stressi/ahdistusjakso. Viikolta 23 noin 5 viikkoa eteenpäin oli ihan hirveän hankala olo, johon liittyi myös takykardinen rytmihäiriö (lepopulssi oli jossain 80-90 tienoilla). Oireet laukaisi pitkään työpaikallani ollut hankala tilanne ja esimieheni ymmärtämättömyys. Kävin lääkärissä tilanteen alussa, mutta minua ei ohjattu oikein kunnolla mihinkään hoitoon. Sain toki sairaslomaa, mutta paniikki ei lauennut, koska tiesin sen olevan pahaksi vauvalle ja se vain pahensi tilannettani. Kävin kyllä ultrassa, jossa vauva todettiin "fyysisesti" terveeksi. Kestin siis oireitani kauhun vallassa ja pelkäsin lapseni fyysisen ja psyykkisen terveyden puolesta. Voiko raskauden aikaisilla kokemuksilla olla vaikutusta lapseen? Huoli, syyllisyys ja myös raivo siitä, ettei minua hoidettu raskauteni aikana kunnolla painavat. Voisiko joku antaa tietoa siitä, miten äidin hankala paniikki/stressi voi sikiöön vaikuttaa? Onko tässä vielä toivoa, että lapsesta kasvaa terve pieni ihminen?

Vastaus 

Hyvä kysyjä,
On hyvin ymmärrettävää, että teitä huolestuttaa stressin vaikutus sikiön kehitykseen. Voin onneksi kertoa, että stressin/ahdistuksen ei tiedetä aiheuttavan syntyvälle lapselle rakenteellista poikkeavuutta, sairauksia tai psyykkisiä ongelmia. Kun on esimerkiksi tutkittu äitejä, jotka ovat olleet sodan aikana raskaana, on voitu todeta, että heidän lapsillansa ei ole rakenteellisia poikkeavuuksia sen enempää kuin rauhan aikana syntyneillä lapsilla.

Olisi kuitenkin varmaan hyvä, jos pääsisitte keskustelemaan tuntemuksistanne ja ahdistuksesta jonkun ammattihenkilön kanssa. Tämän takia suosittelen, että ottaisitte yhteyttä esimerkiksi oman neuvolan terveydenhoitajaan tai terveyskeskuksen psykologiin.

Sirpa Kivirikko
Väestöliiton perinnöllisyyslääkäri