Suulakihalkio

Kysymys 

Hei!
Pääsin rv 36 ylimääräiseen ultraan, koska sf-mitta on ollut kokoajan yläkäyrän yläpuolella ja sen lisäksi olen itse pienikokoinen.

Todettiin että lapsivettä on reilusti sekä sikiöltä löytyi suulakihalkio, huulet ehjät eikä muuta poikkeavaa löytynyt. Painoarvio 3200g.

Lääkäri sanoi että harvemmin löytyy muuta poikkeavaa kuin tuo halkio, mutta joskus harvoin saattaa liittyä johonkin oireyhtymään.

Itseäni jäi nyt mietityttämään nuo muut mahdolliset poikkeavuudet. Mitkä ovat ne yleisemmät asiat mitä suulakihalkion kanssa esiintyy? Lisäksi ihmetyttää miten tuo halkio on tullut. Olen elänyt raskausajan moitteettomasti.

Äitini sedällä on myös ollut suulakihalkio, olisi voinut periytyä? Tiedän että nuo halkiot saadaan nykyään hyvin korjattua, mutta silti mietityttää mitä on edessä? Vaikuttaako tuo pelkkä suulakihalkio esim ulkonäköön?

Tiedän pojan kenellä on suulakihalkio jo leikattu ja hänellä on erittäin leveä "nenänvarsi". Voiko halkio vaikuttaa esim nenän muotoon?

Kiitos vastauksesta.

Vastaus 

Suulakihalkio voi hyvin esiintyä yksittäisenä rakenteen poikkeavuutena ilman lisäoireita. Se on seurausta suulaen sulkeutumisen hitaudesta tai häiriöstä, jonka seurauksena suulaki on jäänyt avoimeksi. Useimmiten halkion syyksi ei voi nimetä mitään yksittäistä tekijää, vaan se syntyy monien tekijöiden, sekä useiden geenien, että alkuraskauden kehityksen aikaisten tekijöiden vaikutuksen summana.

Kuten sinulle on kerrottu, on myös monia oireyhtymiä, joiden yksi oire suulakihalkio voi olla, Niitä tunnetaan yli 600, mutta ne ovat kaikki hyvin harvinaisia. Niiden oireet voivat olla hyvin monenlaisia, ja kysymiäsi yleisimpiä on vaikea nimetä. Joissakin oireyhtymissä on tunnusomaiset ulkonäköpiirteet, mutta suulakihalkio sinänsä ei vaikuta ulkonäköön, kuten nenän muotoon, jota kysyit. Suulaen toiminnan mahdollinen häiriö voi näkyä vauvan syömisessä ja myöhemmin puheessa, mutta niitäkään ei voi ennakoida etukäteen.

Sinulle tehdyssä ultraäänitutkimuksessa lapsella nähtiin siis suulakihalkio, joka ei läheskään aina tule esiin ennen syntymää. Tehty ultraäänitutkimus olisi hyvin todennäköisesti paljastanut myös kaikki merkittävät rakenteelliset poikkeavuudet, jos niitä olisi ollut. Tiedämme myös, että lapsi on kasvanut hyvin, mikä on hyvä asia tässä tilanteessa. Sitä, liittyykö tässä tapauksessa halkioon kuitenkin jotain ultraäänitutkimuksessa näkymätöntä, esimerkiksi toiminnallista häiriötä, on mahdotonta arvailla.

Onneksi raskausaikaa ei ole enää kovin paljon jäljellä, vaan pääset aika pian tutustumaan tulokkaaseen. Todennäköisesti vastasyntynyttä tutkitaan vähän tavanomaista tarkemmin pienempienkin muiden poikkeavuuksien poissulkemiseksi. Ehkä sen jälkeen voit rauhassa, niin kuin äidit yleensä, seurata lapsesi kasvua ja kehitystä.

Ystävällisin terveisin,
Riitta Salonen-Kajander
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri