Sydänvika vai ei?

Kysymys 

Hei!Down-pojallamme (3kk) on todettu ultrassa avoin valtimotiehyt ja pieni eteisväliseinäaukko. Sydämestä ei kuitenkaan kuulu sivuääniä.Koko ajan korostetaan,ettei pojallamme ole synnynnäistä sydänvikaa, mikä kovasti ihmetyttää.Kontrolleja on ollut yksi synnystyssairaalasta pääsyn jälkeen.Seuraava kontrolli on tammikuussa. Missä iässä nämä viat muuttuvat sydänviaksi, jos eivät korjaannu itsestään? Millainen todennäköisyys on, että leikkausta tarvitaan? Jos poikaamme kannatellaan kainaloiden alta esim.pyllynpesun yhteydessä, kämmen sinertyy. Johtuuko tämä edellä mainitsemistani sydänasioista vai olisiko asiaa tutkittava muutenkin? Hanna

Vastaus 

Kehitysvammalääkäri Risto Toivakka sanoi, että hänen on hyvin vaikea vastata kysymyksiinne. Parasta on soittaa ja keskustella hoitavassa sairaalassa.

Toivakka hyvin varovasti arvioi, että kyseessä saattaa olla asia, joka korjaantuu itsestään ajan kanssa, siksi on hyvä seurata sydämen toimintaa. Mitään tarkkaa aikaa, jossa asia korjaantuisi, hän ei osannut sanoa. Myöskään leikkauksen arvioiminen on hyvin hankalaa.

Toivakan mukaan kämmenien sinertyminen voi yksinkeratisesti johtua ihon kuulaudesta, joka on tyyppillistä down-ihmisille.

Parhain terveisin Niina Sillanpää