Syndroomalapsen kohtelusta koulussa
Hei,
Kysyisin, täyttääkö tämä syrjinnän kriteerit: Meillä on syndroomalapsi, joka käy monimuotoluokalla. Luokka koostuu tällä hetkellä pääosin ongelmakäyttäytyvistä lapsista. Tilanne on tällä hetkellä se, ettei lapsemme voi luokalla olla (väkivaltaa, kiusaamista). Opettaja opettaa häntä kahden kesken toisessa huoneessa ja esim. liikuntatunteja pojallamme ei ole enää ollenkaan. Tavallisten lasten liikuntatunneille häntä ei halua kukaan ja erityisluokan liikuntatunneille häntä ei voi päästää.
Pelkään kovasti, että poikamme eristetään tätä menoa kokonaan koulun muista lapsista (poikamme on 2.luokalla). Onko tämä laillista edes enää? Kiitos vastauksista!
Hei,
Suomen perustuslaki kieltää syrjinnän. Perustuslain 6 § linjaa, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustaa asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä tarkoittaa sitä, että henkilöä kohdellaan eriarvoisesti esimerkiksi etnisen alkuperän, sukupuolen, iän, uskonnon, vamman, seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin vuoksi.
Vuoden 2015 alusta voimaan astui uusi yhdenvertaisuuslaki, joka antaa aiempaa paremman suojan syrjinnältä. Syrjintäkysymyksissä keskeinen toimija on yhdenvertaisuusvaltuutettu, joka edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään. Lisätietoa syrjinnästä ja yhdenvertaisuusvaltuutetusta löydät täältä: http://www.syrjinta.fi/web/fi/mika-on-syrjintaa-
Perusopetuslaki (2 §) linjaa seuraavasti: ”Tässä laissa tarkoitetun opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä antaa heille elämässä tarpeellisia tietoja ja taitoja. Lisäksi esiopetuksen tavoitteena on osana varhaiskasvatusta parantaa lasten oppimisedellytyksiä. Opetuksen tulee edistää sivistystä ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa sekä oppilaiden edellytyksiä osallistua koulutukseen ja muutoin kehittää itseään elämänsä aikana. Opetuksen tavoitteena on lisäksi turvata riittävä yhdenvertaisuus koulutuksessa koko maan alueella.”
Perusopetuslain 3 §:ssä sanotaan, että ”Opetus järjestetään oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti ja siten, että se edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä. Opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa.” Perusopetuslaissa määrätään myös mm. oppilaan oikeudesta turvalliseen opiskeluympäristöön ja oikeuteen saada opetusta.
Antamiesi tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että kysymys voisi olla ennen kaikkea opetuksen järjestämiseen liittyvistä ongelmista. Asia olisi hyvä ottaa esille koulun rehtorin, opettajan ja oppilashuollosta vastaavien tahojen kanssa mahdollisimman pikaisesti. Asiaa pohdittaessa lähtökohdaksi kannattaa ottaa poikanne henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman (HOJKS) tarkistaminen. HOJKS:n tarkistamiseen liittyy erityisen tuen edellyttämä pedagoginen selvitys. Lisätietoa aiheesta löytyy Opetushallituksen verkkosivuilta: http://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/ohjeita_koulutuksen_jarjestamiseen/perusopetuksen_jarjestaminen/tietoa_tuen_jarjestamisesta.
Erityisen tuen ja HOJKS:n tekemisen tarkoituksena on nimenomaan järjestää oppilaan koulunkäynti hänen kannaltaan tarkoituksenmukaisesti, jotta perusopetuslaki toteutuu. Vaikka lähikouluperiaate on opetuksen järjestämisen lähtökohta, joskus oppilaan kannalta on tarkoituksenmukaista jopa koulupaikan vaihtaminen.
Jos asia ei ratkea HOJKS:n tarkistamisella ja sen myötä opetuksen uudelleen järjestämisellä oppilaan kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi kunnan opetuksesta järjestäviin päättäjätahoihin ja esimerkiksi opetuksen järjestämistä valvovaan aluehallintovirastoon (AVI).
Jos edellä kuvattujen toimenpiteiden kautta ei päästä ratkaisuun, kannattaa kysyä apua Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta. Yhdenvertaisuusvaltuutetun sivuilta löydätte myös ohjeet syrjinnästä ilmoittamiseen sekä mahdollisen kantelun tekemiseen: http://www.syrjinta.fi/yhteystiedot.
Toivottavasti asia ratkeaa poikanne kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla neuvottelemalla opetushenkilöstön kanssa mahdollisimman pian, jotta hän pääsee asianmukaisesti opinpolullaan eteenpäin.
Ystävällisin terveisin,
Erja Pietiläinen
Erityisasiantuntija, tietokirjallisuus ja vammaispalvelut
Kehitysvammaliitto