Synnynnäinen sydänvika

Kysymys 

Hei!Minulla on synnynnäinen sydänvika (reikäepäily). Haluaisinkin tietää aiheuttaako se riskitekijöitä raskauteeni ja synnytykseen?Nimimerkki: vauvakuume.

Vastaus 

Hyvä kysyjä,

Pääsääntöisesti synnynnäinen sydänvika ei ole este raskauden onnistuneelle läpiviennille. Yleensähän verenkierron ja hapetuksen osalta tilanne on kuitenkin hyvä ellei verrattavissa normaaliin. Kysymyksestänne ei voi päätellä, mikä tarkkaan ottaen on sydänvikanne laatu ja merkitys, mutta ilmaisunne viittaa siihen, että tilanne olisi hyvä.

Synnynnäisen sydänvian omaavan on hyvä varmistaa oma tilanteensa käymällä lääkärissä mieluiten jo ennen raskautta. Mikäli on seurannassa sydänvikansa vuoksi, kannattaa ottaa yhteys seurannasta vastaavaan lääkäriin tai poliklinikkaan keskusteluajan varaamiseksi. Mikäli vakituista seurantaa ei ole, voi varata ajan terveyskeskuslääkärille tai yksityissektorilta sisätautilääkärille tai kardiologiaan (sydän- ja verisuonitauteihin) erikoistuneelle sisätautilääkärille. Lääkäri tarvitsee luonnollisesti tiedot potilaalle aiemmin tehdyistä tutkimuksista, joten jos sellaisista on itsellä kopioita ne kannattaa ottaa mukaan. Tarvittaessa lääkäri voi luonnollisesti tilata ne paikasta, jossa tutkimukset ja mahdollinen hoito on tehty.

Ystävällisesti,
Maarit Peippo
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
Väestöliitto