Syntyvä vauva, jolla on AVSD

Kysymys 

Meille on syntymässä esikoisvauva, jolla on todettu AVSD. Lapsivesipunktion tulokset olivat normaalit. Lääkäri on vain kertonut, että leikkaus tehdään n. 6 kk iässä.

Haluaisin tietää minkälainen ennuste AVSD:tä sairastavilla on? Onko se hengenvaarallinen vika tai onko odotettavissa, että leikkaus todennäköisemmin onnistuu? Pitääkö valmistautua synnytyksen jälkeen johonkin saattohoitoon? Pystyykö lapsi elämään normaalia elämää vai rajoittaako sairaus kovasti?

Elääkö syntynyt todennäköisemmin lähes yhtä pitkään kuin terveet ihmiset? Ultrassa vauva on aina kasvanut keskikäyrällä viikkojen mukaisesti ja syke on ollut hyvä.

Kysyn täältä, koska lääkärit eivät ole meille ehtineet mitään käytännön asioita kertomaan ainakaan vielä.

Vastaus 

Hei,

ennusteen kannalta on ensisijaisen tärkeää, että diagnoosi on tehty jo ennen lapsen syntymää, jolloin syntymäpaikka tiedetään valita oikein. Ennustetta tietysti parantaa merkittävästi se, että lapsella ei ole kromosomipoikkeavuutta. Kolmas vaikuttava tekijä on sydänvian laajuus eli kuinka suuri eteis- ja kammioväliseinien yhteydessä oleva aukko on.

Kysymyksestä ei käy esille, mistä päin Suomea kysymys tulee. Sydänvikaiset lapset kuitenkin synnytetään kaikki Helsingissä ja kaikki potilaat tapaavat lasten sydänlääkärin, joka on erikoistunut myös sikiön sydänvikoihin ja hänen tehtävänsä on kertoa perheelle kaiken ko sydänvikaan liittyvän eli tulevat leikkaukset/hoidot, ennusteen jne.  Jos nämä seikat ovet jääneet epäselviksi, suosittelen olemaan (uudelleen) yhteydessä kyseessä olevaan yksikköön.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!