Syntyvän lapsen aneemisuus

Kysymys 

Hei,

lapseni syntyi kiireellisellä sektiolla viikolla 31+0 hakeuduttuani synnytyspäivystykseen vaisujen ja vähentyneiden liikkeiden vuoksi. Tilanne eteni muutaman ultran jälkeen todella nopeasti. Minua oltiin siirtämässä yliopistolliseen sairaalaan synnyttämään, mutta tätä ei ehditty tehdä vaan lapsi syntyi keskussairaalassa hänen hemoglobiininsa ollessa 24. Hänelle tehtiin osittainen verensiirto lisäämään punasoluja. Myöhemmin yöllä meidät siirrettiin yliopistolliseen sairaalaan.

Lapsi on nyt kahden viikon ikäinen ja toipuu päällisin puolin hienosti. Olen kuitenkin huolissani mahdollisesta aivovauriosta. Miten todennäköistä on, että vastaavasta tilanteesta voisi selvitä ilman tulevaisuuden neurologisia ongelmia? Lääkäreiden mukaan vakava aivovaurio näkyisi ultraäänessä jo, mutta vielä on liian aikaista sanoa mitään muuta. Epätietoisuus on tässä tilanteessa todella raskasta.

Vastaus 

Hei,

Lapsen ennusteeseen vaikuttaa paljon se, kuinka kauan sikiö on ollut aneeminen kohdussa; siitä, onko tila jatkunut jo useita päiviä, viikkoja vai onko lapsi anemisoitunut hyvin akuutisti.

Ennusteeseen vaikuttaa myös se, mikä oli anemian syy; veriryhmäimmunisaatio, vuoto istukan kautta äitiin jne. Muita lapsen ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä ovat ennenaikaisuus sekä muut poikkeavuudet anemian lisäksi. Lisäksi vaikuttaa myös se, miten nopeasti anemia on korjattu ja niin edelleen.

Näistä edellä mainituista syystä ennustetta on vaikea sanoa tietämättä yksityiskohtia tarkasti.

Suuri osa lapsista selviää varsin hyvin vaikeastakin anemiasta, jos se ei ole ollut pitkäaikainen.

Asiaa kannattaa tiedustella lasta hoitavalta ja hänen tilanteensa tuntevalta neonatologilta (vauvojen lastenlääkäri).

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!