Sytomegaloviruksen vasta-aineet koholla

Kysymys 

Tulin raskaaksi 20.10.2020 inseminaatiolla. Nyt 10.3.2021 olen raskausviikolla 22+1. Minulta otettiin sytomegaloviruksen vasta-aineet 28.1.2021 (jolloin oli rv 16+2) ja toinen samanlainen verikoe 28.2.2021 (rv 20+5). Ensimmäisessä verikokeessa IgG oli 99,8 ja toisessa 83. IgM oli alle mittausrajan molemmissa kokeissa eli negatiivinen. Jos koholla on ainoastaan IgG, mutta ei IgM, se viittaa ilmeisesti yleensä vanhaan taruntaan. Jos molemmat olisi koholla, se viittaisi yleensä ilmeisesti ensi-infektioon.

Luin, että ensi-infektiossa IgM-vasta-aineet olisivat koholla "joitakin kuukausia". Voiko näistä vasta-ainetuloksista päätellä edes suuntaa antavasti, olenko sairastanut sytomegaloviruksen ensi-infektion raskaana ollessa tai vähän ennen sitä? Vai mahdollisesti joskus paljon aikaisemmin? Tai että en ole sairastanut ensi-infektiota ainakaan tammikuussa 2021 enkä joulukuussa 2020, enkä luultavasti myöskään marraskuussa 2020, koska IgM ei ollut koholla kummassakaan verikokeessa? Sairastin kunnon flunssan (nuha, yskä, kuume, kurkkukipu) kuukausi ennen kuin tulin raskaaksi. Raskauden aikana minulla oli loppusyksystä joitakin päiviä hieman lämpöä, samoin joulun välipäivinä. Koronatesti oli jokaisella kerralla negatiivinen.

Minulta otettiin toiseen asiaan liittyen maksa-arvot 21.1.2021 ja ne eivät olleet koholla (tulos P-ALAT 13 u/l ja pitää olla ilmeisesti alle 35 u/l). Ilmeisesti ne voivat olla joskus koholla sytomegaloviruksessa. Näin loka-marraskuun vaihteessa muutaman kerran vastikään päiväkodin aloittaneita pikkulapsia (jotka ilmeisesti voivat levittää tätä virusta). Olen käynyt rakenneultrassa rv 21+2, eikä siinä huomattu mitään huolestuttavaa. En kyllä edes maininnut näistä sytomegalovirustesteistä, joissa kävin yksityisellä ja joista sain toisen tuloksen vasta tänään. Toivoisin kovasti, että olen sairastanut sytomegaloviruksen ensi-infektion joskus kauan sitten, enkä raskaana ollessa tai vähän ennen sitä. Kiitos paljon jo etukäteen!

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi! Valitettavasti meillä ei ole asiantuntemusta vastata kysymykseesi, mutta teratologinen tietopalvelu neuvoo sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista ulkoisisista tekijöistä, kuten viruksista. Tästä linkistä löydät teratologisen tietopalvelun yhteystiedot.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus