Sytomegaloviruksesta

Kysymys 

Hei!

Haluaisin kysyä sytom.-viruksesta ja raskaudesta. Näin sukulaisia 18-20.5 viikonloppuna ja eräällä heistä puhkesi/oli puhkeamassa flunssa tmv. ääni mennyt, kurkkukipu ym. Viikonlopun jälkeen maanantaina itselläni alkoi viikon kestävä kuiva yskä, jonka jälkeen alkoi limaa tulla kurkussa ja kurkkukipu ja yskä joka kesti 1-2 viikkoa. Siis yhteensä minulla 2-3 viikkoa tällaista oireilua joka meni pois. Nyt olen raskaana 29+0, sukulaisvierailun aikaan 25+0 noin. Jos sain viruksen sukulaiseltani, itämisaika itselläni oli lyhyt, muutama päivä, kun sain oireita ja tuon flunssan.

Testasin itseltäni sytom.-vasta-aineet 31.5 ja sekä igg että igm olivat negatiivisia. Mikä on yleensä sytomegalossa itämisaika, jos sen saa, että oireet alkavat? Pelkään, että sain sen, vaikka vasta-ainetesti oli pari viikkoa sukulaisvierailun jälkeen negatiivinen. Itselläni myös yskä alkoi lähes heti viikonlopun jälkeen. Kuumetta ei ole juurikaan ollut.

Milloin minun kannattaisi käydä uudelleen vasta-ainetestissä? Voivatko vasta-aineet näkyä myöhemmin jos sain viruksen tuolloin toukokuun puolivälissä?

Miten todennäköistä on että vauva saa primaari infektiosta häiriöitä?

Vastaus 

Hei,

Oliko sukulaisellasi siis todennettu sytomegalovirusinfektio? Sytomegaloviruksen itämisaika on useita viikkoja, n 6-8vk.  Parin päivän kuluttua viruskontaktista ei oireita vielä ole odotettavissa.

Suurin riski merkittävän cmv infektion saamiselle on 1. raskauskolmannes n. raskausviikkooon 16 saakka. Äidin infektio siirtyy tuolloin n. 1/3 tapauksissa sikiöön, joista n. 10% saa oireita.

Tartunnan saa noin 1% vuosittain.

Vasta-aineiden toistuva kontrollointi ei ehkä ole tarpeellista ellei sukulaisella ollut todennettua cmv infektiota. Ja tuskin silloinkaan? Suurin osa viruksista aiheuttaa hyvin saman tyyppisiä oireita eikä diagnoosia voi useinkaan tehdä oireiden perusteella.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri