Taapero heijaa itseään

Kysymys 

Taaperoni on nyt 1v 2kk ja on alkanut sekä konttausasennossa että istualleen lattialla välillä heijaamaan itseään ilman syytä. Tätä tekee myös kärryissä ja syöttötuolissa, jos turhautuu jostakin. Kehittynyt normaalisti ja puhuu muutamia sanoja, ymmärtää paljon ja toimii ohjeiden mukaan, leikkii erilaisilla leluilla ja osoittaa ja näyttää asioita. Kova temperamentti tuntuu löytyvän ja helposti hermostuu, jos ei saa tahtoaan läpi. Myös tavaroita heittelee jonkun verran erityisesti turhautuneena. Onko tuo heijaaminen ja tavaroiden heittely normaalia tässä iässä, vai voiko viitata ensioireena johonkin vakavampaan esim. autismiin?

Vastaus 

Hei, 

kiitos kysymyksestäsi.

Autismiliiton sivuilla sanotaan, että usein kaikkien leikki-ikäisten lasten käytös on luontaisesti omaehtoista ja lyhytjänteistä sekä tunteiden säätelyn kehitys ja toiminnan ohjauksen taidot ovat vielä keskeneräisiä. Eli nämä lapsen olemisen piirteet, heijaaminen ja turhautuminen ovat todennäköisesti osa normaalia kehitystä. 

Huolesi on kuitenkin ymmärrettävää ja siihen pitää suhtautua vakavasti, jotta perhe voi olla levollisin mielin. Kannattaa siis ottaa asia esille neuvolassa jo oman mielenrauhan vuoksi.

Mukavaa kesän odotusta!

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!