Taksikyydit päiväkotiin

Kysymys 

Hei,

Minulla on lapsi jolla on todettu kehitysvamma. Lapsi käy kuntouttavassa päivähoidossa ja olen hakenut hänelle taksikyytiä päivähoitomatkoihin, mutta päivähoidon johtaja oli sitä mieltä, että kyydit olisivat harkinnanvaraisia ja välttämättä lapsi ei hänen mielestään olisi oikeutettu taksikyyteihin, koska kuntouttava päivähoito ei ole pelkästään syy taksikyyteihin.

Lapsi liikkuu siis pyörätuolilla paikasta toiseen, eikä tuota vielä puhetta. Vammaispalvelun sosiaalityöntekijä on kumminkin ennen päivähoidon aloitusta ollut sitä mieltä, että olisi oikeus kyyteihin tai korvauksiin matkoista. Onko lapsella oikeus taksikyyteihin?

Vastaus 

Hei,

Vammaispalvelulain mukaan kuljetuspalvelut ovat subjektiivinen oikeus, eli ne eivät ole harkinnanvaraisia palveluja. Toisin sanoen, vaikeavammaisella asiakkaalla on aina oikeus maksuttomaan kuljetuspalveluun, jos kriteerit sen saamiseen täyttyvät.

Nyt teidän kannattaakin olla yhteydessä kunnan vammaispalvelujen sosiaalityöntekijään ja kysyä häneltä, mitä todistuksia tai asiantuntijalausuntoja tähän hakemukseen tarvitaan.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus