Tapaturmavakuutus

Kysymys 

Miksi kehitysvammainen ei saa tapaturmavakuutuslain mukaista korvausta, jos loukkaantuu, kun osallistuu kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukaiseen työtoimintaan? Eikö tallainen työtoiminta kuulu tapaturmavakuutuslain 57:n §:n 1 momentin maukaiseen vakuutusvelvollisuuden piiriin? Onko tämä tasa-arvoa ja mihin vakuutuksen piirin kehitysvammaisen pitäisi kuulua?

Vastaus 

Tässä kooste eri asiantuntijoiden vastauksista:

Työnantajalla on tapaturmavakuutuslain (608/1948) 8 §:n perusteella velvollisuus vakuuttaa työntekijänsä. Sosiaalipalveluna järjestettävä työ- ja päivätoiminta ei ole kuitenkaan työsuhteessa tehtävää työtä, joten sitä ei koske tapaturmavakuutuslain mukainen vakuuttamisvelvollisuus, jollei toisin ole säädetty.

Sosiaalihuoltolain 27 e §:n 3 momentissa säädetään tapaturmavakuuttamisvelvollisuudesta työtoiminnassa. Kunnalla työtoiminnan järjestäjänä on siis vakuuttamisvelvollisuus sosiaalihuoltolain 27 e §:n nojalla järjestettävässä työtoiminnassa. Kehitysvammalain perusteella järjestettävässä työ- tai päivätoiminnassa, vammaispalvelulain perusteella järjestettävässä päivätoiminnassa tai sosiaalihuoltolain 27 d §:n perusteella järjestettävässä työllistymistä tukevassa toiminnassa ei ole vakuuttamisvelvollisuutta. Kuitenkin jos SHL 27 d §:n 3 momentin mukaisesti vammaiselle henkilölle järjestetään työsuhteeseen perustuvaa työtä osana työllistymistä tukevaa toimintaa, on työnantajalla vakuuttamisvelvollisuus tapaturvavakuutuslain perusteella.

Vaikkei vakuuttamisvelvollisuutta lain nojalla olisi, kunta voi toki ottaa vapaaehtoisia vakuutuksia työ- tai päivätoiminnassa olijoille.

Toisin sanoen: jos työtoiminta järjestetään sosiaalihuoltolain nojalla, kunnalla on vakuuttamisvelvollisuus. Mutta jos työtoiminta järjestetään erityishuoltolain nojalla, kunnalla ei ole vakuuttamisvelvollisuutta. Ja tässä totta kai on yhdenvertaisuuden ja yksilön oikeusturvan kannalta ongelma. Tätä ongelmaa voidaan, kuten STM:stä todetaan, ratkoa siten, että kunta ottaa vapaaehtoisen vakuutuksia, vaikka lakisääteistä vakuuttamisvelvollisuutta ei ole.

Toistaiseksi asia on näin. STM:ssä on parhaillaan TEOS-työryhmä (työelämäosallisuutta tukeva työryhmä) pohtimassa työ- ja päivätoiminnan uutta lainsäädäntöä. Toivottavasti tämä vakuutusasia on silloin myös huomioitu.

Vernerin verkkotoimitus