Tietämyksen lisääminen naapurustossa

Kysymys 

Moi! Onko olemassa jotain yleistä tiedotetta, jonka voisi jakaa esim. naapureille, jotka eivät ymmärrä minkälaisen ihmisen kanssa ovat naapureita? Sellaisen, joka voisi selventää ihmisten käyttäytymistä, jos kyseessä on vaikka kehitysvammainen tai autistinen henkilö.

Vastaus 

Hei,

Paras tapa tiedon lisäämiseen on naapureihin tutustuminen. Tutustuminen edistää yhteistä asumisviihtyvyyttä ja ehkäisee ennakkoluuloja.

Tutustuminen alkaa usein pienistä asioista, kuten tervehtimisestä. Omassa kodissa asuvat voivat tutustua naapureihin taloyhtiöiden asukastoiminnassa, kuten asukaskokouksissa ja talkoissa. Pientaloalueilla voi olla tutustumista tukevaa naapuritoimintaa asukasyhdistysten muodossa. Asumisyksiköissä voi järjestää esimerkiksi vapaamuotoisia pihajuhlia, joihin kutsutaan naapureita tutustumaan. Tällaiset kutsut ja olemassa olevaan toimintaan liittyminen toimivat usein yleisiä tiedotteita paremmin. Vastaavia vapaamuotoisia ja rentoja tutustumisen paikkoja ja tapoja voi ideoida yhdessä lisää.

Tutustumisessa on tärkeä muistaa tukea naapurina ja yksilönä kohdatuksi tulemista. Ammattilaiset ja läheiset antavat omalla esimerkillä tärkeää tietoa onnistuneen vuorovaikutuksen tavoista ja toteutumisesta.

Hyvä esimerkki tutustumisen tavoista ja kohtaamisesta naapureiden kanssa löytyy Kehitysvammaliiton videosta - Oma koti yhteisöllisessä kerrostalossa. Voit käydä katsomassa sen Youtubesta painamalla tästä linkistä. 

Ystävällisin terveisin,

Susanna Rieppo,
Asiantuntija,
Kehitysvammaliitto