Tietoa!

Kysymys 

Jäin tuloksineni seerumiseulaan, tai seulaan jossa tutkittiin sekä np että istukkahormonit. Ehdin jo liputtaa np:n ollessa 1,9 mm, mutta kone laski 32 v. 11 kk ikäni (ultra kk mukaan 12+5 vko) riskiluvuksi 1:150, koska PAPP-A 411,91 mU/L ja hCGb 110,15 ug/L olivat jotenkin poikkeavat. Lapseltani on mitattu np-arvo 2,6 mm ja 2,9 mm ja ollessani 26-vuotias. Tällöin ei seerumiseulaa ollut käytössä ja riskiluku oli alle 3 mm. Lapsi on kuitenkin terve.

Kaikissa opaslehtisissä puhutaan pääasiassa siitä, miten seerumiseula "pelastaa" vääriltä hälytyksiltä np:n ollessa yli 2,5 mm. Pelkästään korkeista seerumivastauksista puhutaan todella vähän. Onko tämä jotenkin varmempi tieto poikkeavasta kromosomistosta kuin olisi lievästi korkea np-lukema? Kuinka vähän np olisi saanut näillä seerumituloksilla olla, että riski olisi vähemmän kuin 1:250?

Minulla on käytössä Klexane-piikki, ja alkuraskaudessa oli Lugesteron-kuuri 20 vrk 200 mg x 3 toistuvien keskenmenojen vuoksi. Lisäksi DM 1 Levemir ja Novo Rapid. Vaikuttavatko nämä jotenkin tulokseen? Lugesteron-kuuri loppui 5 vrk ennen verinäytteen ottoa. Miksi lääkitykset mainitaan seulontatietoihin, kun ei niillä ilmeisesti ole kuitenkaan merkitystä, tai niille ei lasketa mitään kerrointa tuloksen yhteydessä. Sikiön CRL 56mm.

Vastaus 

Ikäriski 32-v. rvk 12 on 1/461 ja 33-v. 1/383. Pääperämitalle 56 mm nt-raja on yleisimmin 2,4 mm. Luultavasti seerumiarvot ovat siinä määrin keskiarvosta poikkeavia, että tuo riski on noussut. Yleisesti arvioidaan, että nt-tutkimuksella löytyy noin 60 prosenttia Down-sikiöistä ja yhdistetty seula (nt + seerumi + ikä) parantaa seulan osuvuutta noin 80 - 90 prosenttiin. Eli ajatellaan, että osa korostuneista (tai vääristä) nt-hälytyksistä poistuu.

Ja jälleen kerran: korostunut nt tai seulahälytys eivät tarkoita muuta kuin suurentunutta riskiä, ei diagnoosia. Riskin laskeminen eri tekijöiden yhdistelmänä on monimutkainen asia, joten en pysty vastaamaan tuohon nt-mittaan. Seerumiarvojen sijoittuminen kunkin raskauden keston normaalitasoon ilmaistaan MoM-lukuna ja se on informatiivisempi kuin absoluuttinen arvo. Käyttämäsi lääkkeet eivät vaikuta tuloksiin.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri