Todella korkea HCG-b arvo
Hei,
Neuvolasta tai kätilöltä en vastauksia saanut, joten olisittekohan osannut auttaa? Kävi alkuraskausen verikoeseulonnassa ja arvot olivat todella suuret. Sekä PAPPA, että HCG arvot olivat yli 4 MoM. PAPPA 4432 ja HCG-b 277, arvot on otettu noin 10+1-3. Niskaturvotusta sikiöllä ei ollut kuin 0,81 ja ikääkin "vain" 31v. Down riskiluvuksi tuli siis 1:8000, mutta korkeat veriarvot jäivät todella huolettamaan. Tarkistin samalla edellisen raskauden (kolme vuotta sitten) arvoja; PAPPA oli aika samoissa, päälle 4000, mutta HCG vain reilu sata, muistaakseni 140 luokkaa ja kokeet on otettu aika lähelle samoja viikkoja. Olen myös lukenut, että nimenomaan tuo korkea hcg olisi indikaatio downista.
Miten asia on ja kuinka huolissaan pitäisi olla? Olisiko syytä pyytää lähetettä jatkotutkimuksiin? Kiitos paljon!
Veren PAPP-A ja hCGvb- arvoja käytetään ennen muuta yhdistelmäseulonnassa osana sitä. Tyypillisesti 21-trisomia -raskauksissa PAPP-A on matala ja hCGvb korkea, mutta muunkinlaisia arvoja voi esiintyä. Molemmat ovat istukan tuottamia ja siten niitä pääsee aina jonkin verran myös äidin verenkiertoon. Istukan yksilöllisestä rakenteesta johtuen tätä "vuotoa" voi olla joskus tavanomaista enemmänkin.
Ainoana poikkeavana yhdistelmäseulan löydöksenä korkealla hCGvb:lla ei ole juurikaan mitään arvoa arvioitaessa kromosomipoikkeavuutta. Korkea hCGvb yhdistetään lähinnä istukkapoikkeavuuksiin, pääasiassa nk. rypäleraskauteen, mutta silloinkin arvot ovat yleensä vielä korkeampia. Useissa paikoissa jatkotutkimusrajana pidetään 5 MoM tasoa. Istukan poikkeava ulkonäkö arvioidaan uä-tutkimuksella ensisijaisesti. Korkeaan PAPP-A-arvoon ei yhdistetä poikkeavuuksia, joita tulisi tutkia.
Kun molemmat arvot ovat koholla, tulee ensimmäisenä mieleen monisikiöraskaus. Se lienee poissuljettu uä-tutkimuksessa. Joskus voi toinen sikiö menehtyä jo aivan alkuraskaudessa, jolloin sitä ei välttämättä huomioida nt-tukimuksen yhteydessä. Olemassa olevien tietojen perusteella mielestäni riittä seuraavana tutkimuksena normaali rakenneseulatutkimus.
Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri