Todennäköisyys saada kehitysvammainen lapsi

Kysymys 

Hei. Kaksi kysymystä kehitysvammaisuuteen liittyen: 1. Kasvaako todennäköisyys saada kehitysvammainen lapsi yksittäisen synnyttäjän synnytysten lukumäärän kasvaessa? Miten? 2. Kasvaako todennäiköisyys saada kehitysvammainen lapsi synnyttäjän iän kasvaessa? Miten? Kiitän vastauksistanne jo etukäteen.

Vastaus 

Hyvä Kysyjä!

Tiedustelin asiaa Väestöliitosta erikoistuvalta perinnöllisyyslääkäri Carola Salorannalta. Hän vastasi kysymykseesi seuraavasti:

"Kehitysvammaisuus voi johtua eri syistä, joista yksi on kromosomipoikkeavuus. Tavallisin kehitysvammaisuutta aiheuttava kromosomipoikkeavuus on Downin syndrooma. Kehitysvammaisuuden syynä voi myös olla erilaiset muut sairaudet jotka eivät johdu kromosomipoikkeavuudesta, tai erilaiset ulkoiset tekijät, kuten lääkkeet, alkoholi, tulehdukset ja äidin sairaudesta johtuvat syyt.

Vastaukset kysymyksiin:

1. Todennäköisyys saada kehitysvammainen lapsi, jolla on kehitysvamman syynä kromosomipoikkeavuus, ei kasva yksittäisen synnyttäjän synnytysten lukumäärän kasvaessa.

2. Todennäköisyys saada kehitysvammainen lapsi, jolla on kehitysvamman syynä kromosomipoikkeavuus, kasvaa synnyttäjän iän kasvaessa niin, että 20-vuotiaalla todennäköisyys on 1/1530 vastasyntynyttä (0.07 % riski), 30-vuotiaalla 1/910 vastasyntynyttä (0.1 % riski), 40-vuotiaalla 1/110 vastasyntynyttä (0.9 % riski) ja 48-vuotiaalla 1/11 vastasyntynyttä (9 %)."

Ystävällisin terveisin Mira Vihmo