Toisen lapsen aivoverenvuodon uusiutumisriski

Kysymys 

Hei!

Olen 21-vuotias ja mieheni on kohta 23-vuotias, meillä on 2-vuotias poika, jolla todettiin sikiövaiheinen aivoverenvuoto parin päivän ikäisenä. Hänelle todettiin kehitysvamma noin 1,5vuotiaana.

Haaveenamme olisi saada sisarus hänelle, mutta uusiutumisriski mietityttää. Pojalle ja minulle on tehty suuresti verikokeita ja erilaisia geenitutkimuksia, mutta kaikki ovat muistaakseni näyttäneet normaaleilta. Kuitenkin sanottiin, että geenitutkimukset eivät kata kaikkia geenejä. Jossain vaiheessa myös sanottiin, että istukan toiminnassa on ollut häikkää, vaikka siitä ei raskausaikana kukaan huomauttanut. Raskausaika siis sujui hyvin, elin terveellisesti enkä sairastanut mitään tulehduksia. Ultrakuvissa aina oli kaikki hyvin.

Uusiutumisriski on varmaan siis olemassa, mutta onko se hyvin vahvasti?

Vastaus 

Hei,

Mitään numeerista uusiutumisriskiä en osaa sanoa. En tiedä, osaisivatko lastenneurologitkaan, tuskin. Ongelma ennusteen tekemisessä on se, että mitään selittävää syytä ei siis ole löydetty; ei geenipoikkeavuuksia, ei verenvuotoa lisääviä tekijöitä jne. Suurin osa vastaavanlaisista tapauksista on täysin sattumia, ns. "huonoa tuuria".

Riskin uskoisin siis hyvin, hyvin pieneksi. Oletteko keskustelleen poikaanne hoitavan lastenneurologin tai vastaavan kanssa? Suosittelen.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!