Toisten asukkaiden tavaroiden ottaminen ilman lupaa.

Kysymys 

Miten saada kehitysvammaisten asuntolassa asuva henkilö ymmärtään, että toisten asukkaiden tavaroita ei saa ottaa ilman lupaa? Hän tuntuu ajattelevan, että kaikki tavarat asuntolassa ovat hänen omaisuuttaan ja että hänellä on siksi oikeus ottaa niitä, vaikka hänelle on yritetty selittää, että toisten huoneisiin ei saa mennä tutkimaan tavaroita eikä ottaa sieltä muiden tavaroita. Myös toisten ihmisten kädestä hän saattaa yrittää ottaa tavaroita väkisin ja saattaa selittää, että toinen oli antamassa tavaraa hänelle, mikä ei ole totta. Hän saattaa yrittää täysin avoimesti yrittää päästä toisen asukkaan huoneeseen tutkimaan paikkoja ja kun se estetään, niin hän ihmettelee, että asutolahan on hänen kotinsa ja että omassa kodissa saa olla missä haluaa.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Vaikka ryhmäkoti onkin oma koti, on jokaisen oma huoneisto siellä omaa yksityisaluetta. Toisen tilaa, tavaroita ja rauhaa täytyy kunnioittaa - se on selvä. 

Yhteisen asumisen pelisääntöjä täytyy opetella. Koska kehitysvammaisilla ihmisillä vamma on aivoissa oppimisen ja ymmärtämisen alueilla, heidän oppimisensa ei aina ole ihan yksinkertaista. Oppiminen vaatii monesti paljon toistoja, harjoitusta ja tukea. 

Kehitysvammaiset ihmiset hyötyvät usein uusien asioiden oppimisessa ja ymmärtämisessä tukikuvista. Eli kun ns. pelisääntöjä opetellaan ja kerrataan, puheen lisäksi voidaan ottaa mukaan kuvia, jotka tukevat oppimisprosessia. 

Kuvamateriaaleja ja kuvatyökalu löytyy Papunetistä - käy tutustumassa!

ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------------------------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!