Toisten asukkaiden vaikeus ymmrtää asukkaan keliakiaa

Kysymys 

Asuntolassa asuvalle aikuisella lievästi kehitysvammaisella autisti henkilöllä on todettu muutama kuukausi sitten keliakia ja hänen siksi pitää noudattaa täysin gluteiinitonta ruokavaliota. Hän itse pystyy ymmärtämään sitä, mistä on kyse ja että ruokavalion noudattaminen on tärkeää ja että gluteiini hänelle aiheuttaa monia ikäviä oireita kuten mahakipua ja ripulia. Siksi hän noudattaa todella hienosti ruokavaliotaan ja käydessään kaupassa ostamassa herkkuja hän itse ostaa itselleen aina vain makeisia, suklaata ja muita herkkuja joissa ei gluteiinia ole ja meiltä hoitajilta vielä erikseen varmistaa että sopivatko hänen ostoksesta hänelle.

Ongelmana on kuitenkin se, että muutama asukas ei tunnu millään tunnu hyväksyvän sitä, että tämä henkilö joutuu syömään eri ruokaa kuin he ja kuinka tärkeää sen noudattaminen on. Heille on useasti selitetty mahdollisimman yksinkertaisesti selkokielellä, mistä on kyse ja miksi tämä asukas ei saa vaikka ruisleipää syödä. Silti pari asukasta todella usein tyrkyttävät hänelle vaikka ruisleipää tai jotain muuta mitä hän ei saa syödä väittäen, että hän saa niitä syödä koska ei niissä ole gluteiinia. He tekevät niin kerta toisensa jälkeen vaikka heille yritetään selittää että hän ei saa niin tehdä. Lisäksi pari muuta asukasta kyselevät jatkuvasti että miksi tämä henkilö eri ruokaa saa ja miksi heille ei sitä anneta.

Alamme olla jo neuvottomia kun heille on yritetty asiaa selittää monilla eri keinoilla, mutta heistä tämän henkilön silti pitäisi syödä kaikkea mitä heidänkin tai että kaikkien pitäisi sitten kallista keliakia ruokaa syödä vaikka vain tällä yhdellä henkilöllä on tämä ruokarajoite.

Eräskin näistä henkilöistä ymmärtää, että miksi hän joutuu käyttämään täysin laktoositonta ruokavaliota koska hänelle tulee mahakipuja ja ripulia laktoosista, mutta hän silti itse tyrkyttää itsepäisesti gluteiinia sisältäviä ruokia tälle keliaakikolle vaikka hänelle on useita kertoja kärsivällisesti yritetty selittää että "Sinulle tulee vatsavaivoja laktoosia sisältävästä maidosta eikä sinulle saa siksi tavallista maitoa antaa ja Matille (nimi muutettu) ei saa yrittää antaa ruisleipää koska hänen vatsansa ei siedä sitä" tai "Matille tulee paha mieli kun sinä hänelle ruisleipää tarjoat ja komennat hänet sitä syömään vaikka hän ei saa sitä syödä".

Onneksi tämä henkilö ei siis suostu gluteiinia sisältävää ruokaa syömään mutta paha mieli hänelle silti tulee kun hänelle vaikka ruisleipää tyrkytetään ja hän ei sitä saa syödä vaikka haluaisi. Miten siis pitäisi toimia että näin ei enää tapahtuisi? Ei kai ole oikein, että tämä yksi henkilö joutuisi syömään yksin muista erillään tai eri aikoina kuin muut että hän saisi syödä rauhassa.

Vastaus 

Hei,

Näyttäisi vähän siltä, että ainakin osalla asiakkaista on kyse annoskateudesta kun toinen saa jotakin mitä "minä en". Laktoositon ruokavalio on paljon helpompi upottaa kaikkeen ruokaan: joku juo maitoa ja toinen vettä aterialla - se ei herätä huomiota. Keliakia-ateria on enemmän näkyvissä kun se on ehkä kokonaan toinen ruoka kuin toisilla ja juurikin tämä leipä joka on aina erilaista kuin muilla.

Itse tuossa tilanteessa en alkaisi käymään muuta keskustelua kuin sitä, että kyseessä on lääkärin määräämä ruokavalio ja siihen ei asukastoverit saa puuttua. Keskustelu on paikallaan siis siitä, että jollakin voi olla jokin ruoka-aineallergia ja silloin hän ei syö sitä, mikä aiheuttaa allergiaa. Esimerkkinä voi kertoa, että "vain lääkäri voi määrätä potilaalle lääkkeitä ja lääkäri voi myös määrätä mitä saa syödä. Silloin siihen asiaan ei saa kukaan puuttua."

Eli nyt on hyvä käyttää napakkaa kieltoa ja puuttumista jokaiseen yritykseen tyrkyttää ruisleipää. Sitä voi vielä korostaa sanomalla, että ruisleivän tyrkyttäminen ja toisen aterioihin puuttuminen on kiusaamista, ja sitä ei sallita.

Ihan viimeisenä keinona jos napakka kielto tyrkyttää ruisleipää keliaakikolle ei auta, voi myös kokeilla pyytää ravitsemusterapeuttia, terveydenhoitajaa tai vastaavaa ulkopuolista henkilöä puhumaan asiasta asukkaille eli kertomaan ruokavalioiden merkityksestä terveydelle. Joskus joku asia menee perille paremmin vieraan ihmisen kertomana.

Kysymykseen siitä, pitäisikö keliaatikon syödä eri aikaan kuin muut: Tilannetta voi katsoa myös toisin päin: miksi ei yhtä hyvin kaikille ruisleivän tyrkyttäjille esitetä kysymystä: "kykenetkö hyväksymään asukastoverin dieetin ja syödä häntä häiritsemättä samassa pöydässä, vai tuletko / tuletteko syömään muiden jälkeen vai syötkö omassa huoneessasi?" Näin toimimalla puututaan oikeiden ihmisten toimintaan eikä syyttömän, tässä tapauksessa keliaakikon ateriointiin. Se on samalla viesti muillekin ja ennen kaikkea tukee keliaakikon psyykkistä hyvinvointia tilanteessa, joka on hänellekin uusi. Kyse on samasta asiasta kuin jos joku käyttäytyy usein huonosti ruokapöydässä, niin hänelle voidaan esittää kysymys: "jaksatko/kykenetkö syömään yhdessä muiden kanssa vai tuletko syömään toisten jälkeen/syötkö omassa huoneessasi?

ystävällisin terveisin,

Outi Raunetvuo,
kouluttaja
Kehitysvammaliitto

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!