Toksoplasmoosi - vanha tartunta todettu loppuraskaudessa

Kysymys 

Hei. Raskaana ollessani n. RV32 minulta otettiin toksoplasma-verikoe, jossa ilmeni vasta-aineita vanhalle tartunnalle. Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana haavaisiin käsiini joutui ulkona kissan ulostetta, tällön neuvolassa sanottiin toksoplasman tarttuvan vain, jos kissan ulostetta joutuu suuhun. Jälkikäteen selvisi, että myös haavaisten käsien kautta tartunta on mahdollinen. Vauvalta ultrattiin aivot syntymän jälkeen. Ensimmäisessa ultrassa näkyi vahvakaikuisuutta, jonka takia ultrattiin uudelleen n. 2vkon iässä. Ei löytynyt kalkkeumaa. Muuten toksoplasma-asiaa ei ole tutkittu lapselta verikokein tms.

Lapsemme on pian 11kk vanha. Asia edelleen huolettaa minua. Vauva muuten kehittynyt normaalisti, mutta päänympärys tipahti alakäyrälle 10,5kk iässä (44,8cm). Lapsi muuten n. 8,8kg ja 74cm. Olisiko toksoplasmoosi näkynyt aivojen ultrassa tai onko aiheellista tartuntaa selvittää vielä verikokein, aivojen ultrauksella tai silmälääkärissä?

Vastaus 

Hei,

Raskausviikolla 32 tehty vasta-ainatutkimus kertoo, että olet saanut (huomaamattasi) toxoplasmatartunnan jo ennen raskautta. Näin ollen olet "rokotettu" sitä vastaan ja siten suojattu.

Toxoplasman aiheuttama sikiöaikainen infektio on yleensä varsin monioireinen ja lapsen normaali kehitys puhuu vahvasti sitä vastaan. Pään kokoon vaikuttavat monet tekijät, perintötekijät, kasvuvaihe jne.

Mielestäni mitään erityistä syytä lisätutkimuksille lapsen suhteen ei ole ellei sitten pään kasvun hidastuminen jatku. Jos asia kuitenkin kovasti huolettaa, voit tiedustella asiaa vielä lastenneuvolan lääkäriltä tai lastenlääkäriltä. He osaavat ottaa kantaa lapsen kasvuun parhaiten.

ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!