Trisomia 13 ja 18

Kysymys 

Hei, pyysitte tarkennusta taannoin esitettyyn kysymykseen "Riskitekijänä pidetään pitkittynyttä raskautta. Liittyen kromosomivikoihin. Mitä tämä tarkoittaa?". En ole kysymyksen alkuperäinen esittäjä, mutta olen ihmetellyt samaa lausetta. Se löytyy ainakin sivuiltanne osiosta Kehitysvammaisuus/Diagnoosit/Trisomia 18 ja 13: "Trisomia 13-oireyhtymän esiintyvyys on 1/4.000-10.000 syntyvää lasta kohti. Riskitekijänä pidetään pitkittynyttä raskautta." Lauseen ymmärtää niin, että yliaikainen raskaus voi aiheuttaa ko. kromosomipoikkeavuuden, mitä tässä ei varmastikaan tarkoiteta.

Vastaus 

Hei,

Pahoittelen, että sivuillamme oli virhe. Trisomia 18- ja 13-oireyhtymiä koskeva kuvaus on nyt korjattu Kehitysvammaisuus / Diagnoosit -osioon.

Ylilääkäri Riitta Salonen Väestöliiton perinnöllisyysklinikalta vastasi sinulle lisäksi seuraavasti: "Äidin iän lisääntyessä 13- tai 18-trisomian riski raskaudessa lisääntyy. Pitkittynyt raskaus ei mitenkään liity kumpaankaan. Jos odotettavalla lapsella on 13- tai 18-trisomia, raskaus voi päinvastoin mennä kesken tai lapsi syntyä ennenaikaisena. 13-trisomia-raskauksissa on myös tavallista useammin raskausmyrkytyksen oireita, verenpaineen nousua ja valkuaisvirtsaisuutta."

Ystävällisin terveisin
Kaisa Ikävalko
Verkkotoimittaja
Kehitysvammaliitto