Turvaistuimen kustannukset

Kysymys 

Käyttämämme turvaistuin alkaa käydä liian pieneksi kohta 7-vuotiaalle kehitysvammaiselle lapsellemme ja uuden istuimen hankinta on edessä. Onko jossain selkeästi määritelty, pitääkö meidän kustantaa turvaistuin itse, maksaako mahdollisesti kunta siitä puolet vai kokonaan vai kuuluisiko turvaistuin saada ns. apuvälineenä (kuten esim. rattaat ja pyörätuolit)?

Vastaus 

Hei,
Käsittääkseni turvaistuinta voi hakea apuvälineenä, kuten esimerkiksi rattaita. Tarve tulee perustella erityisesti sillä, että esimerkiksi vammainen ei pysy tavallisissa turvavöissä tai pää tarvitsee tukea.

Turvaistuin voidaan hankkia joko kehitysvammalain tai vammaispalvelulain mukaan. Tarve voidaan perustella kehitysvammalain 2 pykälän 3 mukaan: henkilökohtaisten apuneuvojen ja apuvälineiden järjestäminen. Se on siis erityishuoltoon kuuluva palvelus.

Tai tarve voi perustua vammaispalveluasetuksen 17. pykälän mukaan: päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavat välineet, koneet laitteet jne. Tällöin korvauksen määrä on puolet todellisista kustannuksista. Kunta voi myös antaa tällaisia laitteita henkilön käytettäväksi korvauksetta.

Kirsi Mäkinen
juristi
Kehitysvammaisten Tukiliitto