Ultraäänilöydökset ja jatkotutkimukset

Kysymys 

Haluaisin kysyä kun minulla todettiin tänään ultraäänessä RV20+1, että vauvalla on molemmissa aivolohkoissa noin puolen sentin kystat, ja vasen munuainen on suurempi kuin oikea ja hieman hassun muotoinen. Kaukalo on liian suuri sekä napanuorasta ei löytynyt kuin yksi suoni kolmen sijasta. Mitä se tarkoittaa? Minulle varattiin vaan uusi ultra-aika kahden viikon päähän ja muuta ei sanottu. Ei laitettu lapsivesipunktioon, mitä moni ihminen on ihmetellyt.

Vastaus 

Hei,

Valitettavasti eri yliopistosairaalapiireillä on toisistaan poikkeavat ohjeistukset sen suhteen, milloin ultraäänilöydösten vuoksi potilas tulisi lähettää jatkotutkimuksiin (tarkempaan ultraäänitutkimukseen, kromosomitutkimukseen jne.), Kysymyksestäsi ei selviä, missä sairaalassa (alue-, keskus- tai yo-sairaalassa) ja kenen toimesta (kätilön, kokeneen vai kokemattoman ultraäänilääkärin) tutkimus on tehty.

Luultavasti kysessä on sikiön aivokammioissa sijaitsevan verisuonipunoksen, plexusa choreoideuksen kysta(ei siis varsinaisessa aivokudoksessa). Se edellyttää monien tutkumuspaikkojen ohjeiden mukaan jotakin toistakin löydöstä lisätutkimuksia varten.

Toispuoleinen munuaisaltaan (mitä kaukalo lienee tarkoittaa) laajentuma edellyttää seurantaa ja/tai jatkotutkimuksia, mutta se liittyy harvoin kromosomipoikkeavuuksiin. Yksivaltimoinen napanuora voi olla vain normaalin variaatio tai liittyä kromosomi- tai rakennepoikkeavuuteen (esimerkiksi sydänvikaan).

Jos alkuperäistä tutkimusta ei ole tehty sikiötutkimuksiin perehtyneen henkilön toimesta, voisi tällaisen lääkärin konsultaatio olla mielestäni paikallaan. Muussa tapauksessa löydösten jatkotutkimukset lienee perustellusti suunniteltu.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri