Ultraäänilöydös - epäsymmetriset plexus chorioideukset

Kysymys 

Hei,

Olen 37-vuotias nainen ja odotan kolmatta lastani. Raskausviikkoja nyt 17+1.

Nt-ultrassa kätilö kiinnitti huomiota plexus chorioideus epäsymmetriaan. Toinen puoli oli selvästi pienempi. Myös seula hälytti kohonneen Down-syndrooman riskin kohdalla. Lääkäri ultrasi myös samalla käynnillä ja totesi epäsymmetrian muttei osannut/halunnut spekuloida mitä löydös voisi tarkoittaa. NIPT-verikoe otettiin ja uusi uä määrättiin raskausviikolle 16+1.

Saimme verikokeen tulokset ja niistä ei löytynyt poikkeavaa. Viime viikolla kävimme uudessa ultrassa ja epäsymmetria plexusten välillä oli hieman kuroutunut umpeen, niskaturvotus-ultrassa selvästi pienempänä näkynyt puoli oli siis kasvanut, mutta epäsymmetriaa on kuitenkin yhä havaittavissa. Kallon muut mitat vastasivat kuitenkin viikkoja eikä tässä vaiheessa vartalon alueellakaan näyttäytynyt muuta poikkeavaa. Lääkäri laittoin lähetteen eteenpäin ja odottelemme nyt pääsyä yliopistolliseen sairaalaan, jossa tarkoitus on ainakin nyt ensin ultrata uudestaan ja tarvittaessa ottaa lapsivesipunktio. Lääkäriltä olemme saaneet niukasti tietoa siitä, mistä saattaisi olla kyse. Mihin tämä löydös siis viittaa? Ja mistä saattaa olla kyse?

Kiitos vastauksestanne jo etukäteen!

Vastaus 

Hei,

Plexus chorioideukset ovat hyvin pehmeää kudosta, kuin "kasa keitettyä spagettia" eli ei ole aivan harvinaista, että tietynasteista epäsymmetriaa esiintyy. Tärkeää on, että aivojen rakenteet ja eri aivonosien koot ovat normaalit. Plexusten kokoero ei niinkään ole merkittävä, jos aivokammot (plexukset sijaitsevat aivokammioiden katossa) ovat symmetriset.

Jos herää epäily, että myös itse aivojen rakenteissa on poikkeavuutta, on sikiön aivojen magneettitutkimus aiheellinen. Lapsivedestä on tutkittavissa kormosomien määrä laajasti ja myös kromosomien "sisäisiä rakenteita" (niinkutsuttuja translokaatioita, deleetioita jne.).

Valitettavasti vasta jatkotutkimusten jälkeen voi antaa tarkempaa informaatiota löydöksen merkityksestä sikiön/lapsen kannalta. Välttämättä tällä löydöksellä ei ole mitään merkitystä.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyymme tästä linkistä!