Ultran virtausarvot

Kysymys 

Hei,

Olin sikiön ultrassa rv 21+4. Minua jäi huolestuttamaan virtauksen määrä, Umb-PS, joka oli 28.37cm/s. Käsittääkseni tämä on todella hidas virtaus. Eikö se kerro siitä, että istukasta ei virtaa tarpeeksi verta sikiölle? Voiko tästä aiheutua sikiön kasvulle (erityisesti aivojen kasvulle, jotka kai ovat herkimmät) haittaa?

Muut virtaustutkimusten tulokset olivat:

Umb-ED 10.42cm/s

Umb-S/D 2.72

Umb-PI 1.01

Umb-RI 0.63

Umb-MD 10.27cm/s

Umb-TAmax 17.86cm/s

Umb-HR 143bpm

Lääkäri ei kommentoinut virtauksia mitenkään. Sikiössä ei tällä hetkellä näkynyt poikkeamia.

Vastaus 

Hei,

Lähinnä kysymyksessä ihmetyttää, miksi noita mittauksia on tehty? Onko epäilty sikiön anemiaa esimerkiksi Rh-immunisaation vuoksi? Tuolloin ymmärtäisin virtausnopeuden mitaamisen (nousee aneemisilla sikiöillä). Jos sikiön kasvu on normaali, mahdolliset aikaisemmat raskaudet ovat olleet normaalit, äidillä ei verenpainetautia tai vastaavia syitä, ei noille mittauksille ole syytä.

Jos lääkäri on vain halunnut "harjoitella" mittaamista, ei tuloksia pitäisi kirjata. Eli turhia tutkimuksia ei pidä tehdä. Varsinkaan kun niiden tekeminen ei ole mitenkään yksinkertaista ja yksittäisillä luvuilla ei ole merkitystä. Raskausviikon 20 tienoilla mittaaminen on erityisen hankalaa ja kokemusta vaativaa ja päätelmien tekeminen pelkkien lukemien perusteella hyvin arveluttavaa.

Sinänsä saadut luvut menevät normaalien tulosten sisään eikä syytä jatkotutkimuksiin niiden perusteella ole.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

-------------

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa lyhyeen kyselyyn tästä linkistä!