Väärä diagnoosi?

Kysymys 

Hei minulle on tehty tämä diagnoosi 1987 F70.0.

Täsmääkö se kun en ole koskaan tarvinnut edunvalvojaa, enkä ole raha asioihin tarvinnut terveiden ihmisten apua. Maksan itse kaikki laskut verkkopankissa. Ja itse ilman kenenkään apua täytän kaikki kelan toimeentulotuki hakemukset. Minulla on ollut Epätasainen kykyprofiili, koska kaikki muut asiat osaan paitsi sosiaalisissa jutuissa on haasteita. Elän täysin ilman asuntolaohjausta.

Asperger täsmäisi, mutta kehitysvammalääkärit eivät suostu laittamaan Aspergertesteihin. Vanhemmat ovat sanoneet, ettei niitä ei kiinnosta lähteä lääkäreihin perusteluna, että osaan itse ilmaista ja puhua asiat. Lisäksi äitini sanonut, että häntä ei kiinnosta.

Vastaus 

Hei,

Tietojen perusteella on mahdotonta sanoa, onko sinun diagnoosisi oikea. F70 tarkoittaa ICD-10 tautiluokituksen mukaan lievää kehitysvammaisuutta. Useat lievästi kehitysvammaiset ihmiset voivat elää aivan normaalia elämää, eivätkä tarvitse paljoakaan tukea.

Kehitysvammadiagnoosia, tai diagnoosia ylipäätään tarvitaan yleensä palveluiden, kuten kuntoutuksen tai muille elämälle välttämättömien palveluiden hakemiseen. Kirjoituksesi mukaan olet hyvin itsenäinen ja et ole tarvinnut palveluita. Kannattaakin pohtia, onko diagnoosista sinulle jotakin haittaa tai auttaisiko sen muuttaminen asperger-diagnoosiksi sinua jollakin tavalla?

Jos diagnoosi mietityttää sinua kovasti, silloin sinun kannattaa kertoa terveyskeskuksen lääkärille sinun epäilyksesi väärästä diagnoosista. Hän voi kirjoittaa lähetteen neurologille, jonka kautta asia varmasti etenee. Voit hoitaa asiaa lääkärissä myös ilman vanhempiasi jos olet täysi-ikäinen.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus