Väärinilmoitettujen raskausviikkojen merkitys riskiin ja kysymys niskaturvotuksesta

Kysymys 

Hei,

meillä down-seula hälyytti 1:250. Huomasin, että raskausviikot oli laitettu Omakantaan väärin, heitto oli 7-10 päivää pienempää vastavaa. Vauva oli siis niskaturvotus-ultrassa (rv12+2 tai 12+5) kolme päivää vanhemman kokoinen, kuin varhaisultrassa pari viikkoa aiemmin.

Niskaturvotus oli suurimmillan 2,8mm (MoM 2,05), pappa MoM 1,29 ja hcg MoM 1,51 (labrat rv 10+5 tai 11+1). Ikäriski 1:1213.

Voiko vauvan niskaturvotukseen vaikuttaa Kaliumtabletit, mitä jouduin pahoinvoinnin aikana syömään?

Kuinka todennäköistä on, että väärä laskettuaika on voinut vaikuttaa riskilukuun? Vai onko automaatio laskea riski ultran +-7 päivän tarkkuuden mukaan?

Onko mitään tilastoja siitä, vaikuttaako alakautta tai vatsanpäältä tehty niskaturvotus -tutkimus mittaustuloksiin?

Vastaus 

Hei,

Yhdistelmäseulan riskiä laskettaessa huomioidaan sikiön pää-perämitta, joka tietysti vastaa jotain raskausviikkoa. Sitä laskettaessa ei siis huomioida raskauden kestoa viimeisten kuukautisten perusteella. Raskauden kesto tai paremminkin laskettu aika muutetaan, hieman vaihdellen tutkimuspaikasta riippuen, jos ero kuukautisten ajan ja mitatun ajan välillä on 3-5pv. Oliko omakantaan siis merkitty kuukautisten mukainen vai mittauksen mukainen raskauden kesto?

Tutkimusta tehdessä tärkeintä on näkyvyys. Joskus paras näkyvyys saadaan paremmin alakautta varsinkin jos äidillä on runsaat vatsanpeitteet, jotka huonontavat näkyvyyttä. Etenkin hoikilla äideillä saadaan vatsan päältä yleensä hyvä näkyvyys.

Kaliumtablettien ei tiedetä vaikuttavan niskaturvotus -arvoon.

Seerumiarvojen MoM-luvut ovat ok ja ne on laskettu suhteutettuna mitattuun pää-perämittaan eli sen mukaiseen arvioituun rask.kestoon. Ikäriski on pieni. Riskin on siis luultavimmin suurentanut niskaturvotus.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri