Vaatekaapin lukitseminen

Kysymys 

Kehitysvammaisen henkilön, joka asuu palveluasunnossa elämä pyörii vaatteiden ympärillä. Hän on koko 50-vuotisen elämän elänyt siten, että saa yhdet vaatteet päälleen ja loput on lukkojen takana. Tämä on myös rauhoittanut mieltä, kun ei tarvitse vetää vaaterallia.

Nyt rajoittamistoimenpiteiden rajoittamisen myötä vaatekaappiin ovet ovat avautuneet ja tämä on pistänyt henkilön pään pyörälle. Yöllä ei voi nukkua, kun pitää vaihdella vaatteita ja edes töihin ei voi lähteä. Eräänä iltana vaatekaappien sulkemista oltiin taas kokeiltu ja se oli rauhoittanut asukkaan, vaikka häneltä kysyttäessä hän ei antaisi lupaa kaappien lukitsemiselle.

Onko näin, että rajoittamista, eli kaappien lukitsemista ei saa lakiin vedoten tehdä, vaikka se selvästi rauhoittaa asiakasta ja on terveydelle edullista, sillä useiden vuorokausien valvominen sekottaa mieltä entisestään? Lisäksi mikäli rajoittamista ei voi tehdä, olisiko hyviä toimintatapoja, jolla asukas opetettaisiin uuteen käytäntöön?

Vastaus 

Hei,

Mikään laki ei tässä tapauksessa anna oikeutta laittaa kehitysvammaisen henkilön vaatteita lukkojen taakse. Tilanne olisi eri, jos henkilö esimerkiksi toistuvasti silppuaisi vaatteensa, söisi niitä tai tukkisi niillä viemärin.

Tässä tilanteessa henkilön rauhattomuus voi johtua palvelun äkillisistä toimintatapojen muutoksista.

Tilannetta kannattaakin lähteä ratkaisemaan siten, että henkilöä opetetaan pikku hiljaa uudenlaiseen tilanteeseen. Sopivaa toimintamallia on mahdotonta kertoa: On kokeiltava, millainen keino toimisi parhaiten henkilön rauhoittamiseksi. Yksi kokeilemisen arvoinen keino voisi olla sellainen, että henkilön huoneessa sijaitsevassa kaapissa säilytetään vain yhtä vaihtovaatekertaa kerrallaan. Tästä lähtökohdasta voisi aloittaa harjoittelun, ja vähitellen lisätä vaatteiden määrää kaapissa.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus