Vaatteiden pakollinen repiminen
Miten voi estää pakonomaisen vaatteiden repimisen? Henkilö on saanut jopa kengät revittyä (Tällöin lähti myös etuhammas). Repiminen ei ole tiestystä asiasta tai ajasta kiinni. Asukas on sokea.
Terveisin,
Opiskelija
Hei, Kiitos kysymyksestä!
kysymykseen on todella vaikeaa vastata vähillä lähtötiedoilla.
Lähinnä tulee mieleen sokean henkilön päivän rakentuminen ja tuen tarpeiden huomioiminen. Onko henkilöllä riittävästi mielekästä tekemistä, saako hän riittävästi läsnäolevaa tukea?
Täyttääkö henkilö tyhjiä hetkiä repimällä vai onko kyseessä opittu tapa jonkin tunteen (kenties epämiellyttävän) purkamiseksi? Arjen rakennetta, henkilölle mielekästä tekemistä ja tukea olisi hyvä miettiä sopiviin paikkoihin.
Lisäksi olisi hyvä tarkkailla pitemmän aikaa sitä, miten ja mihin kohtiin repiminen yleisimmin yhdistyy, ja mitä näille tekijöille voidaan tehdä? Näin voidaan saada selville, mitä ne asiat voivat olla, jotka laukaisevat repimiskohtauksen. Joillakin ihmisillä, esimerkiksi autismin kirjoon kuuluvilla voi poikkeavan käytöksen laukaista esimerkiksi tietynlaiset värit tai muut aistiärsykkeet. Siksi onkin hyvä tehdä havaintoja niistä tilanteista kun repiminen alkaa (löytyykö tilanteissa yhtäläisyyksiä)
Repimisen tarve voi olla myös jonkinlainen itsensä ilmaisun tapa: mitä luvallista repimistä hänelle voisi antaa jos tuntuu että repiminen on hänelle tärkeä toimitus? Aikoinaan tällaiselle repijälle hommattiin sanomalehtiä, aikakausilehtiä, mainoksia, puhelinluetteloita ja pahvilaatikoita tyydyttämään repimisen tarvetta. Samoin hän sai toimia yksikön tuhottavien papereiden silppurina (oli taipumus silppua paperit kynnen kokoisiksi paloiksi). Eli voiko repimisen valjastaa hyötykäyttöön?
Ystävällisin terveisin,
Outi Raunetvuo, kouluttaja, Kehitysvammaliitto
& Verneri.netin toimitus
Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!
Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!