Vähäinen lapsivesi/pieni sikiöpussi alkuraskaudessa

Kysymys 

Hei!
Olisin kysynyt vähäisen lapsiveden/pienen sikiöpussin merkityksestä alkuraskaudessa.

Raskauduin IVF:n seurauksena (ongelmana miehen alentunut hedelmöityskyky). Ultrassa viikolla 7+1 havaittiin elävä alkio, jolla oli syke, koko vastasi 6+4. Lääkäri oli kuitenkin huolestunut todella vähäisestä lapsiveden määrästä. Alkion ympärillä oli vain hyvin vähän "mustaa". Luin internetistä, että km riski tällaisessa tilanteessa on yli 90 %. Olen lähestulkoon hyväksynyt tuon, että km on edessä lähiaikoina, mutta minua mietityttää, että entä jos ei olekaan, vaan alkio jatkaa eloaan ja kenties lapsiveden määrä lisääntyy jatkossa. Onko näin varhaisen vaiheen vähäisellä lapsivesimäärällä vaikutusta sikiön kehitykseen ja onko se kenties merkki kehityshäiriöstä/kromosomiviasta, mikäli raskaus kuitenkin jatkuu? Pääseekö tällaisessa tilanteessa esimerkiksi automaattisesti lapsivesipunktioon tai istukkatutkimukseen? Vai joudunko tapauksessa, jossa raskaus ei keskeydykään itsestään ennen 12 viikkoa, olemaan peloissani koko raskauden ajan, että sikiössä on jotain pahoin vialla ja se voi kenties kuolla milloin tahansa kohtuuni?

Rankkojen hoitojen jälkeen tuntuu, että en vaan kertakaikkiaan jaksa mitään ylimääräistä. Ja pelkätään keskenmenonkin hyväksyminen 1. kolmanneksen aikana on melkein liikaa.

Vastaus 

Hankala kysymys, johon ei ole mitään yksiselitteistä vastausta. Yleisesti voi sanoa, että mikäli jatkossa lapsiveden määrä on arvioitavissa täysin normaaliksi, ei aivan alkuraskauden arviolle tarvitse laittaa paljoa painoa. Rvk 6-7 lv:n määrä ei ole välttämättä kovinkaan helppo arvioida varsinkaan jos kohtu on hyvin voimakkaasti eteen tai varsinkin taaksepäin kallistunut. Sikiön mittaaminenkin voi olla hankalaa silloin. Suoraa kromosomitutkimuksta ei tarjota, mutta toki 2 eri seulontaa (yhdistelmäseula ja rakennetutkimus), joissa suurin osa poikkeavuuksista pystytään toteamaan (ja niiden perusteella sitten ehkä kromosomitutkimus). Yksityisesti kromosomitutkimuksessa voi käydä. Mikään tutkimus ei kuitenkaan pysty täysin poissulkemaan kaikkia mahdollisia sikiöön/raskauteen liittyviä ongelmia.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri