Vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta ja raskaus

Kysymys 

Hei,

Minulla todettiin vaikea kilpirauhasen vajaatoiminta noin raskausviikolla 5 (tsh 23.3, t4v 11.1).

Aiemmin kilpirauhasen lievä toimintahäiriö on ollut tiedossa ja siihen ollut pieni lääkitys (25 mikrogrammaa). Annostusta on nostettu 25 mikrogrammaa kolmen viikon välein ja tsh on pienentynyt ensin 7.3:een, sitten 5.5:een, samalla t4v on ollut 12,9, sitten 15.8. Vasta nyt, raskausviikolla 12 on aloitettu kunnon lääkitys (vuoropäivin 100 ja 150 mikrogrammaa). Sikiön kehitys ja mahdollinen kehitysvamma huolestuttavat kovasti, varsinkin kun tsh oli päässyt raskauden alussa nousemaan noin hurjan korkealle. Millaiset riskit tällaisessa raskaudessa ovat sikiön kehityksen kannalta? Voinko enää edes toivoa tervettä lasta?

Vastaus 

Hei,

TSH on kilpirauhashormonin eritystä säätelevä, aivolisäkkeestä erittyvä hormoni. Yleensä sitä käytetään ensisijaisena tutkimuksena. Varsinainen kilpirauhashormoni on kuitenkin T4V (ja T3V). Tämän tasohan on ollut koko ajan normaali. Ja se on se hormoni, joka vaikuttaa päätekudoksissa.

Raskausaikana varsinkin TSH on hankala, koska se muistuttaa kovasti istukkahormonia hCG. Laboratoriotulosten perusteella Thyroxinannoksen nostoon on ollut tarvetta, kuten rutiininomaisesti alkuraskaudessa on ohjekin. Nyt T4V on jo melkein 16, joten sen perusteella annosta ei tarvitse nostaa.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Palautteesi on meille todella tärkeää. Vastaa lyhyeen kyselyyn neuvontapalstan käytöstä!

Oletko käyttänyt Verneri.netin neuvontaa? Mistä löysit palvelumme? Saitko vastauksen kysymykseesi? Voisiko verneri.netin neuvontaa kehittää? Vastaa kyselyymme tästä linkistä!