Vaikea synnytys ja siitä johtuva kehitysvammaisuus

Kysymys 

Hei,

Odotan esikoistani ja tuleva synnytys mietityttää. Olen itse kärsinyt hapenpuutteesta syntyessäni ja siitä johtuen kärsin lievistä ADD-oireista. Pohdin turvautuisinko suunniteltuun sektioon (pelkosektio?), koska mahdollinen sikiön hapenpuute synnytyksessä pelottaa ja huolettaa kovasti. Kuinka yleistä on, että vauva vammautuu synnytyksen yhteydessä? Tiedän itse yhden tapauksen, jossa hapenpuutteen vuoksi lapsella todettiin aivovaurio (vauva jäi synnytyksessä jumiin).

Osaatteko arvioida kuinka realistinen pelkoni on? Kiitos hyvästä ja informatiivisesta sivustosta.

Vastaus 

Valitettaavasti arviointi on lähes mahdotonta näin "kirjeitse". Sikiön vammautuminen synnytyksessä on erittäin harvinaista. Useimmiten kysessää on jo valmiiksi ongelmallinen raskaus, esim. hyvin ennenaikainen lapsi, erittäin suuri lapsi, kasvuhäiriöinen lapsi tai vastaava.

Useinkaan kysessä ei ole synnytyksen aikainen hapenpuute, vaikka niin jälkikäteen ehdotetaan lapsen oireillessa, vaan tilanne on syntynyt jo kohdussa. Vaikka sektio kuulostaan niin kovin "helpolta" ja monintavoin yksinkertaiselta tavalta synnyttää, on se varsin suuri, vuotoriskinen leikkaus, johon liittyy selkeästi alatiesynnytystä suurempi komplikaatioriski.

Ennen kaikkea sektion aiheuttamat ongelmat ilmaantuvat vasta seuraavissa raskauksissa ja synnytyksissä. Kerran leikattu kohtu on aina heikompi, siinä on varsin suuri arpialue. Istukan kiinnittymisongelma ovat varsinkin suurimpien synnytyssairaaloiden jokapäiväisiä ongelmia: istukka kiinnittyy liian alas tai vielä ongelmallisemmin se kasvaa liian syvälle kohtulihakseen. Näin tapahtuu nimenomaan sektioarven kohdalla. Seurauksena näistä on raskauden aikaiset verenvuodot ja pahimmassa tapauksessa istukan irtoamattomuuden vuoksi jopa kohdun poistoon johtavat toimenpiteet.

Toivottavasti sinulla olisi mahdollisuus päästä keskustelemaan synnytyspelkokätilön kanssa sekä lääkärin tutkimukseen, jossa voidaan arvioida sikiön ja lantion kokoa. Jos kaikki arviot ovat normaaleja, suosittelisin ehdottomasti kokemaan alatiesynnytyksen.

Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri