Vaikeasti älyllisen vammaisen omaisuuden turvaaminen

Kysymys 

Moi,

Miten turvata vaikeasti älyllinen kehitys vammaisen lapsen omaisuus tulevaisuudessa. Vammaisella lapsellani on paljon sukulaisia, jotka olisivat valmiita testamentaamaan hänelle varallisuutta. Tässä tilanteessa eivät, kun heillä on pelko siitä, että hoitolaitos tulee viemään hänen omaisuuden. Onko jotain säätiötä tai rahastoa, jonka voisi perustaa tätä varten ja miten sellainen perustetaan. Omko mitään mahdollisuutta saada jostain tarvittavaa tietoa tai apua, asian suhteen? Ja siten että hän saa tulevaisuudessa tv, tabletit, ym. tärkeät tavarat ja laitteet meidän kuoltua.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi!

On tietysti laitonta anastaa toisen omaisuutta, ja emme tosissamme usko, että hoivan tarjoaja toimisi näin. Onko läheiselläsi edunvalvojaa? On järkevää, että edunvalvoja valvoo tulevaisuudessa läheisesi taloudellista etua. Edunvalvoja -kysymykseen kannattaa varautua hyvissä ajoin. 

Edunvalvojana voi toimia esim. joku luotettava läheinen, joka antaa tehtävään suostumuksensa ja joka katsotaan tehtävään sopivaksi. Mikäli tällaista henkilöä ei ole tai tehtävään pitää muusta syystä määrätä täysin ulkopuolinen henkilö, edunvalvojana toimii yleinen edunvalvoja. (dvv.fi) Saatte lisätietoa edunvalvonnasta Digi- ja väestöviraston neuvonnasta. Yhteystiedot löytyvät painamalla tästä linkistä.

Jos haluatte tietoja säätiön perustamisesta, voitte lukea lisätietoja patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta. Pääsette sinne painamalla tästä linkistä. 

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

-------

Toivoisimme että vastaat lyhyeen kyselyymme!

Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

Vastaa kyselyyn tästä linkistä!