Vaikeavammaisen lapsen päivähoito

Kysymys 

Hei!
Vaikeasti kehitysvammainen, etenevää sairautta sairastava tyttäremme käy päivähoidossa päiväkodissa oman hoitajan kanssa. Tyttäremme on täysin autettava kaikissa päivittäisissä toiminnoissaan, myös epilepsiakohtauksia tulee lähes päivittäin. Yhden ihmisen viikkotyöaika (reilu 38h) ei aivan riitä kattamaan tyttäremme hoitoa (hoitopäivät n. 7.30-16) , ja tähän asti on toimittu niin, että varsinainen hoitaja on tehnyt pidempiä päiviä, ja hänelle kertyneet vapaapäivät ovat olleet varahoitajan vastuulla. Järjestelyymme on liittynyt myös muita yksilöllisiä ratkaisuja, kuten lapsen haku kotoa aamuisin/kotiin iltapäivisin ja mahdollisuus kotihoitoon huonompien päivien sattuessa. Nyt resurssien vähetessä tyttäremme hoitoon ei kuulemma enää ole käytettävissä kuin yksi henkilö, ja ylitunnit hoitojärjestely tapahtuisi ryhmän sisällä, eli ikään kuin hoitaja hoitaa muun työn ohella tyttäremme tai sitten on poissa muun ryhmän hoidosta. Kotoa kuljettamiseen ei tietenkään tällöin olisi mahdollisuutta. Meitä vanhempia on kehotettu/pyydetty miettimään hoitoajan lyhennystä ym., jotta varahoitaja(t) joutuisi olemaan mahdollisimman vähän poissa muun ryhmän toiminnasta. Päivähoitoa ei katsota kuntouttavaksi, vaan on maksullista. Onko siis oikein, että lapselle, jolle on hankittava oma hoitaja, ei resurssoida hoitajaa koko hoitoajalle? Entä miten muun ryhmän oikeus tarvittavaan määrään hoitajia?

Vastaus 

Hei,

kiitos kysymyksestä. Pahoittelen mutta meillä ei ole tällä hetkellä lomien takia juristia käytössämme. Toivon kuitenkin, että saatte jotakin tietoa vastauksestamme.

Ensinnäkin päivähoito on subjektiivinen oikeus, johon kunnan tulee resurssoida riittävästi. Toiseksi teidän olisi mahdollisuus todennäköisesti hakea kuntouttavaa päivähoitoa. Ehdotan, että otatte lomien jälkeen yhteyttä Kehitysvammaisten Tukiliiton juristiin, joka voi neuvoa tässä asiassa.

Ystävällisin terveisin,
Niina Sillanpää
verkkotoimittaja
Kehitysvammaliitto