Vaikeiden tehtävien välttely

Kysymys 

Hei,

Miten tuetaan keskivaikeasta luki- ja hahmotushäiriööstä kärsivää, 11-vuotiasta poikaa, joka välttelee kaikkia hiemankin vaikeampia tehtäviä oppimisvaikeuksiensa perusteella? Pojan asenne on tämä: "Ei minun tarvitse osata lukea tai kirjoittaa. Minulla on lukihäiriö. Miksi opettelisin matikkaa, kun voin käyttää taskulaskinta?".

Miten saisimme hänet ymmärtämään, että luku- ja kirjoitustaidon oppiminen, sekä matematiikan perusjutut ovat taitoja, joita tarvitaan päivittäin myös aikuisena?

Vastaus 

Hei,

Ymmärrän hyvin pojan ajattelutavan, jos edessä on asioita, jotka hän kokee vaikeana tai vähemmän miellyttävänä.
Ns. järkipuhe ei varmaankaan auta, joten nyt olisi etsittävä ja löydettävä tekijöitä, jotka motivoivat häntä. On tärkeää tunnistaa pojan vahvuudet ja hyödyntää niitä opetuksessa ja oppimisen tukena.

Tärkeää olisi tunnistää häntä kiinnostavat asiat; Mitkä asiat ovat innostavia ja joista hän haluaisi tietää lisää. Näiden asioiden kautta hänelle saattaisi syntyä halu osata lisää. Kiinnostaviin asioihin liittyvien tehtävien, pienienkin, kautta hän saattaisi vähitellen innostua oppimisesta.

Palautteen merkitystä ei myöskään pidä unohtaa. Onko hän saanut myönteistä palautetta aikaisemmista yrityksistään? Uskooko hän itseensä ja omaan osaamiseensa? Myönteinen ja kannustava palaute pienistäkin yrityksistä ja saavutuksista on voimaa jatkolle.

Kun onnistun kerran, voin onnistua toistekin. 

Ystävällisin terveisin,

Erja Santala,
Erityisasiantuntija, Kehitysvammaliitto