Vammaisuus pelottaa

Kysymys 

Hei!Olen ensimmäistä kertaa raskaana viikkoja on 7 +6. Minulla on jo ennen raskautta ollut huoli vammaisesta lapsesta, nyt raskauasaikana on painaa jatkuvasti mieltäni, sillä en tunne pärjääväni vammaisen lapsen kanssa. Menen viikolla 12 niskapoimu -ultraan, mutta jos tulos on siellä "normaali" onko silti mahdollista päästä tarkempiin tutkimuksiin jotta huoleni vähenisi? Kuinka paljon lapsivesitutkimukset yksityisellä maksavat? Tiedän, ettei tervettä lasta voi varmuudella ennustaa, mutta olisi helpompi elää mikäli tutkimuksissa kaikki näyttäisi olevan ok.

Vastaus 

Hei,
Yksityisesti on mahdollista ostaa palveluita, kuten muun muassa kromosomitutkimuksen, mikäli ei ole ikä- tai muita indikaatioita saada sitä julkisella puolella.

En tiedä ikääsi, mutta kromosmipoikkeavuuden riski kasvaa äidin iän mukana (karkeasti Downriski on 30v:lla 1:1000, 40v:lla 1:100).

Lapsivesitutkimukseen liittyy pieni noin 0,5 prosentin keskenmenoriski. Hinta saattaa vaihdella hivenen, mutta on yleensä luokkaa 900-1000 euroa, josta Kela korvaa (lähes) puolet.

Ansa Aitokallio-Tallberg,
gynekologi

Jos haluat keskustella suljetulla palstalla nimettömästi Vernerin tukihenkilön tai tukihenkilöiden kanssa peloistasi, voit saada minulta salasanan keskustelupalstalle.

Niina Sillanpää
niina.sillanpaa[at]famr[dot]fi