Vastasyntyneen tehohoito
Olen kysynyt tältä palstalta aiemminkin ja saanut hyvin tietoa. Kiitos siitä. Tämä palsta tulee tarpeeseen. Kysymykseni koskee syntynyttä lastamme, jota tehohoidettiin välittömästi syntymän jälkeen. Tämä oli etukäteen tiedossa. Tehohoito oli hyvin rankka ja lapsi oli pitkään syntymänsä jälkeen sairaalassa. Nyt mietin, miksi meille ei kerrottu etukäteen, mitä lapselle tullaan tekemään. Emme tavanneet ennen synnytystä lastenlääkäriä, vain synnytyslääkäreitä. Onko tämä tavanomainen käytäntö, että vanhemmat eivät tapaa ollenkaan lastenlääkäriä ennen synnytystä, joka voisi kertoa maallikkokielellä, mitä tullaan tekemään?
Toki tulimme etelämmäs synnyttämään kaukaa Lapista, mutta olisimme silti halunneet tietoa enemmän. Shokki oli aika hirmuinen, kun asiat vain tapahtuivat emmekä osanneet niihin oikein varautua, kun meillä ei ollut mitään käsitystä tehohoidosta ja sen raskaudesta.
Jokainen sairaala luo omat toimintatapansa. Ei siis ole mitään yleistä käytäntöä. Mielestäni vanhemmille pitäisi järjestää tapaaminen tarvittavan erikoislääkärin (esim. perinnöllisyys-, sydän-, munuais-, lasten kirurgi- tai vast. lääkärin) kanssa ennen lapsen syntymää. Näin vanhemmat voisivat valmistautua tuleviin hoitoihin, leikkauksiin, sairaalassaoloaikaan ym. sellaiseen.
Teidän kohdallanne asiaa on ehkä hankaloittanut se, että tämä informaatio olisi tullut tapahtua "omassa" sairaalassa tai heidän ohjaamanaan muualla, mutta koska lopullinen hoitopaikka oli jokin muu, saattoi asia jäädä huomioimatta? Vaikka asia ei enää teitä auta, toivoisin, että antaisitte rakentavaa palautetta hoitoyksikköönne, jotta seuraavan potilaan kohdalla ei olisi samaa ongelmaa.
Terveisin
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri