Vauva liikkuu vähän

Kysymys 

Hei! Olen raskaana, tänään viikkoja tasan 26. Olen keskustellut muiden raskaana olevien naisten kanssa paljon, ja nyt alan olla huolissani, sillä mielestäni lapsi liikkuu masussani kovin vähän, verrattuna muihin. Mm. tänään olen tuntenut liikkeet vain 2 kertaa, muutaman tönäisyn. Liikkeitä tuntuu toki enemmän illalla ja yöllä, mutta eivät silloinkaan kovin voimakkaina tai tiheinä. Kysynkin, kuinka paljon liikeitä pitäisi tuntea tässä vaiheessa ja kuinka usein. Miten suuri voi olla yksilöllinen vaihtelu? Minulla on istukka turvallisesti edessä ja olen reilusti ylipainoinen. Ultrissa tms. ei ole todettu mitään poikkeavaa. Olen tällä hetkellä todella huolissani. Neuvolaan en viitsi soitella, siellä ei minun huoliani ole otettu vastaan kovin tosissaan, vaikka olen ne vain normaalikäyntien aikaan esittänyt. Pelkään todella että lapseni on vammainen enkä usko että selviäisin siitä... Kiitos vastauksesta!

Vastaus 

Hei,
Terveydenhoitaja Tuula Ekroth kertoo, että vauvat ovat keskenään kovin erilaisia: toiset vauvat ovat hyvin vilkkaita, toiset taas rauhallisia. Myös lapsivedenmäärä vaikuttaa siihen, miten äiti tunteet liikkeet.

Ekrothin mukaan on tärkeää, ettei mitään isoa muutosta ole tapahtunut liikkeiden määrässä.

Kymmenellä raskauskuukaudella on hyvä seurata liikkeitä säännöllisesti. Niistä terveydenhoitajasi varmaan antaa sinulle lisätietoa kun aika tulee.

Hyviä vointeja,
Niina Sillanpää