Vauva pyörittää käsiä jatkuvasti

Kysymys 

Vauva on 7kk vanha ja ehkä noin 5kk kohdalla huomasimme että hän alkoi jatkuvasti pyöritellä sormia ja ranteita. Hän tekee sitä erityisesti kun on innoissaan tai hermostuu esim lattialla ollessaan mutta myös muutenkin kun ns ei ole muuta tekemistä.

Työntää myös kieltä ulos paljon ja se on usein vähän ulkona huulten välissä.

Hän hymyili ensi kerran vasta 8vko iässä ja senkin jälkeen meni melkein kk ennenkuin hymyili päivittäin. Kontaktin saaminenkin parani kunnolla vasta 3-4kk kohdalla. Edelleen tuntuu että vaikka häneen saa katsekontaktin se jää melko lyhyeksi. Hän katsoo kuitenkin välillä hyvinkin pitkästi ja tarkasti ja oikein tuijottaa intensiivisesti erityisesti vieraita ihmisiä. Vielä ei ole juurikaan osoittanut merkkejä vierastamisesta. Hoitopöydällä mielestäni katsekontakti on hetkellistä ja sitten hän rupeaa tutkimaan ympärilleen. On kuitenkin iloinen ja nauravainen. Vastaa hymyyn mutta aina välillä hymyillessään kääntää katseen ylöspäin.

Kaikki rapiseva ja valot kiinnostaa ihan suunnattomasti ja tarttuu esineisiin todella hyvin molemmin käsin. Kaikki lelut ja tavarat menee kuitenkin kokoajan suuhun. Lattiallakin leikkiessä oikeestaan vaan syö leluja vuoronperään. Viihtyy jonkun verran itsekseen lattialla mutta tarkistaa usein että äiti tai isä on tarpeeksi lähellä. Ei vielä ryömi mutta pyörii mahallaan paikallaan akselinsa ympäri. Viihtyy hyvin sylissä.

Toisinaan mielestäni tunnistaa nimensä ja kääntyy katsomaan kun kutsutaan ja joskus saa hokea monta kertaa eikä hän reagoi siihen.

Jonkinlaista jokeltelua tulee ja hokee nän-nän-nää. Kiljuu ja päristelee.

Eniten olen huolissani käsien maneerista. 6kk neuvolassa otettiin se puheeksi ja lääkäri vain totesi ettei yksittäisenä oireena ole huolestuttava ja menee itsestään ohi. Ei kuitenkaan tullut siinä puheeksi milloin pitäisi mennä ohi ennenkuin tarvitsee huolestua. Huolettaa hirveästi että voiko olla jotain autismia vai stressaanko turhasta.

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. 

Valitettavasti meiltä ei löydy tietoa siitä, liittyvätkö tällaiset piirteet tai "maneerit" autisminkirjoon pienillä lapsilla. Tällä palstalla annetaan tietoa kehitysvammaisuudesta ja kehitysvammaisuuteen liittyvistä asioista.

On kuitenkin hyvin todennäköistä, kuten lääkärikin sanoi, että tämä piirre on ohimenevää. Kannattaa ottaa yhteyttä neuvolaan jos asia huolestuttaa kovasti. He varmasti antavat lisätietoja esimerkiksi tästä ohimenevyydestä, mutta tarvittaessa ohjaavat myös jatkotutkimuksiin. 

Kertomuksesti mukaan vauva vaikuttaisi olevan oikein mukava ja helppo lapsi.

Voitte olla myös yhteydessä Autismiliiton neuvontapalveluun jos haluatte lisätietoja autisminkirjon piirteistä. 

Autismiliiton neuvontapalveluun voi olla yhteydessä ma-to klo 12–15

  • puhelimitse 050 467 3130
  • sähköpostitse  neuvontapalvelu(at)autismiliitto.​fi

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!