Vauvakuume 44-vuotiaalla

Kysymys 

Olen 44 v. ja tuli vauvakuume. Kuinka paljon raskauteen liittyy riskejä tällä iällä? Minulla on kolme lasta, nuorin 15v. Olen suhteellisen terve. En tupakoi ja ylipainoa ei ole.

Vastaus 

Hei 44-vuotias vauvakuumeessa,

Raskauteen iän myötä tulleista riskeistä selvimpiä ovat keskenmenojen lisääntyminen nuorempien n. 10 prosentista ehkä kaksinkertaiseksi. Tämä johtuu osaksi sikiön kromosomipoikkeavuuksien lisääntymisestä. Niistä tavallisimman 21-trisomia eli Downin oireyhtymän riski 45 vuotiaan äidin vastasyntyneellä on 1/28 eli 3-4%. Jos kromosomit tutkitaan raskauden alussa istukka- tai lapsivesinäytteestä, se todennäköisyys, että jokin kromosomipoikkeavuus todetaan, on 44v:lla 5,5% (1/18) ja 45v:lla 7% (1/14). Kääntäen on kuitenkin aina yli 90% todenäköisyys, että kromosomit ovat normaalit. Istukka- tai lapsivesinäytteenottoon liittyvä keskenmenoriski on ½-1% luokkaa.

Raskauden omalle terveydellesi aiheuttamia riskejä voisi lääkärisi/gynekologisi ehkä arvioida paremmin. Jos mitään erityistä ei ole ollut, neuvola seuraa yli 40 vuotiaita yleensä kuitenkin vähän tarkemmin kuin nuorempia.

Joitakin riskejä siis on, mutta eivät varmaankaan ylipääsemättömiä, jos kuume ei hellitä.

Hyvää kevättä!
Riitta Salonen
perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri
dosentti, ylilääkäri
Väestöliitto, perinnöllisyysklinikka